Nový trestní řád tato vláda nepředloží, Pelikán chce dát přednost kvalitě

Nový trestní řád v současném volebním období nebude. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) chce dát přednost kvalitě před rychlostí. Podle části poslanců i právníků ale přijetí sám oddaluje, protože nenavazuje na práci předchůdců. Kodex má nahradit paragrafy ještě z doby komunismu a mluví se o něm už přes deset let.

Podle vládních plánů měl být nový trestní řád hotový do konce roku. Pelikán ale poslancům oznámil, že zákon v dohledné době nepředloží. „Musíme preferovat kvalitu. Lhůta je jedna věc, ale zákon se dotkne spousty lidí a nemůžeme pustit do světa zákon, který není dostatečně kvalitní,“ domnívá se ministr. 

Podle Pelikána by mohl být varovným příkladem podobně složité normy nový občanský zákoník. Po rychlém přijetí trestního řádu proto nevolají ani profesní organizace. Ministrovi ale stejně jako někteří politici vyčítají, že zákon zdržuje sám.

„Nekritizujeme, že nebude do voleb hotový. Kritizujeme to, že ministr nepřejímá výsledky činnosti svých předchůdců,“ poznamenala prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová. Podle předsedy České advokátní komory Martina Vychopeně vyžaduje trestní řád dlouhodobou mravenčí odbornou práci: „Každý nový ministr si na ní ale sjednává vždy někoho jiného.“

Události: Nový trestní řád do voleb nebude (zdroj: ČT24)

Ani bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nemá problém s tím, že se zákon odloží. „S tím souhlasím, ale problém je v tom, že resort převzalo hnutí ANO a spoustu lhůt si dávalo samo,“ řekl České televizi. „Očekávali jsme, že když si stanoví termíny, do kdy předloží klíčové zákony, že termíny budou splněny,“ dodal poslanec ústavně-právního výboru Zdeněk Ondráček (KSČM).

Pelikán ovšem kritiku odmítá. Nového šéfa komise pro přípravu zákona musel jmenovat nedobrovolně, protože původní vedoucí Pavel Šámal se stal předsedou Nejvyššího soudu.

Trestní řád platí už přes 50 let

Současný trestní řád platí přes padesát let a už byl téměř stokrát upravován. Podle trestních právníků může za zdlouhavé procesy, a proto se už dlouho čeká na jeho novou podobu. Na slabá místa kodexu ukázal například proces s Davidem Rathem, který se protáhl na dva roky. Pochybnosti byly například okolo dlouhé vazby, zdržování nebo čtení rozsudku v Rathově nepřítomnosti.

„Systém je nyní nastaven relativně benevolentně. Pokud je zájem stran blokovat a protahovat soudní řízení, tak je k tomu řada efektivních procesních nástrojů,“ uvedl předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem Luboš Dörfl.

Pokud by platil nový trestní řád, nic podobného by se už nemělo odehrávat. V některých případech by navíc mohlo odpadnout i čtení tisícovek stran smluv nebo e-mailů, které v současnosti protahuje hlavně projednávání případů hospodářské kriminality.