Když český veterán cvičil kurdské bojovníky v Sýrii, spal se samopalem pod hlavou

Události: Český válečný veterán cvičil kurdské bojovníky v Sýrii (zdroj: ČT24)

Největší tíhu bojů s Islámským státem nesou kromě irácké a syrské armády hlavně kurdské jednotky. Ty ale často nemají dostatečný výcvik. Právě s tím jim přímo v syrském Kurdistánu pomáhal český válečný veterán a instruktor speciálního výcviku Lumír Němec. Podle informací tajných služeb oficiálně nebojuje v Sýrii ani jediný český občan.

Kurdské milice patří k úhlavním nepřátelům fanatických islamistů a stojí obvykle v první linii bojů proti nim. Jejich protiteroristické jednotky cvičil Lumír Němec deset dní přímo v syrském Kurdistánu. Pohyboval se v okolí města Sari Kani na severu země.

Jak veterán říká, snažil se tamním mladým bojovníkům předat základy práce speciálních sil, tedy například jak postupovat proti teroristům v autě. Cestu do Sýrie si přitom Lumír Němec platil ze svého. Tato mise ho stála několik desítek tisíc korun.

Výcvik kurdských speciálních jednotek
Zdroj: ČT24

„Byli jsme tam ve dvou a přestože si nás Kurdové hlídali a starali se o nás a cítili jsme se v bezpečí, hlídali jsme se i sami. Je to oblast, kde se válčí,“ konstatoval Němec. Dodal, že spal se samopalem pod hlavou.

Šest měsíců bojoval v Afghánistánu

Lumír Němec byl původně příslušníkem skupiny speciálních operací české vojenské policie. Půl roku bojoval proti talibanským povstalcům v afghánském Hílmandu. Od roku 2009 vlastní bezpečnostní agenturu. Jeho firma cvičila třeba i dobrovolníky ze Západu, kteří pak bojovali právě v Sýrii.

Němec se chce do Sýrie znovu vrátit, aby tam mohl ve výcviku kurdských bojovníků pokračovat. Plánuje to během příštího roku.