V noci na pátek bude silně foukat, varují meteorologové

Velkou část Česka v noci na pátek opět zasáhne silný vítr. V nárazech může dosáhnout rychlosti až 90 kilometrů v hodině, na hřebenech hor až 110 kilometrů za hodinu. Na severu Čech a na jihovýchodě Moravy bude foukat o něco méně. V horských oblastech pak bude během pátku vydatně pršet, což může rozvodnit tamní řeky, varoval Český hydrometeorologický ústav.

Větrné počasí panuje v Česku od středy, kdy silný vítr způsobil na řadě míst i škody. Na Sněžce vítr dosáhl dokonce síly orkánu, foukal v nárazech o rychlosti až 198 kilometrů za hodinu. Podle aktuální předpovědi meteorologů by ale vítr na horách měl být v pátek slabší.

Aktuální výstraha před silným větrem platí od čtvrtečních 23:00 do pátečních 08:00 pro Prahu, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Olomoucký a Moravskoslezský kraj a pro Vysočinu.

Meteorologové současně upozornili, že v pátek se do hor, zejména na Šumavu, přesune vydatný déšť, který může rozvodnit řeky. Dosažení povodňového stupně ale neočekávají. Postupně bude déšť v horských oblastech přecházet ve sněžení, které by mohlo být hlavně na jihozápadě republiky vydatnější. Sníh bude mokrý a těžký a může lámat větve, uvedl ČHMÚ.

Události v regionech: Vítr zasáhl celé Česko, shazoval stromy i střechy (zdroj: ČT24)

Kvůli škodám způsobeným větrem vyjeli hasiči za posledních 24 hodin na 565 míst, oznámila mluvčí hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová. Hasiči odstraňovali spadlé stromy a sloupy a také zajišťovali uvolněné střechy. „Dlouhodobý denní průměrný počet technických výjezdů byl překročen více než třikrát. Nejvážnější situace byla v Jihomoravském kraji (83 výjezdů), v Kraji Vysočina (82 výjezdů) a ve Středočeském kraji (77 výjezdů),“ dodala mluvčí.

Na Šumavě vítr poničil několik tisíc stromů

Silný vítr na Šumavě v posledních dnech poničil několik tisícovek stromů. Přesnější čísla bude šumavský národní park znát v příštím týdnu, uvedl jeho mluvčí Jan Dvořák. Škody by však neměly dosáhnout čísel, která lesníci zaznamenali letos na jaře při orkánu Niklas. Tehdy silný vítr vyvrátil nebo zlomil přibližně 35 tisíc stromů.

„Situaci v terénu jsme monitorovali od pondělí a nadále pokračujeme. Ten stav se může ještě změnit, protože na Šumavě stále silně fouká vítr,“ uvedl Dvořák. Dodal, že národní park proto turistům doporučuje, aby v těchto dnech nechodili do lesa. Na Šumavě dosahoval v minulých dnech vítr v nárazech rychlosti přes 100 km/hod.