Uprchlíci v Drahonicích postupně ukončují hladovku

Protestní hladovka v detenčním zařízení v Drahonicích na Lounsku je v podstatě ukončená. K nedělnímu obědu nedorazil jen jeden člověk, uvedla cizinecká policie. Jeden Maročan byl přemístěn do Vyšních Lhot. Podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové podněcoval nepokoje.

To, že běženci s hladovkou končí, není prý nic překvapivého. „Za deset let, co pracuji jako mluvčí cizinecké policie, nepamatuji případ, kdy by někdo držel hladovku tak dlouho, aby skončil v nemocnici. Když zjistí, že se ničeho nedomohou, tak to vzdají,“ prohlásila Rendlová.

Uprchlíci od úterý protestují proti délce svého tamního pobytu. „Mají dva požadavky – aby nebyli deportováni do vlasti a aby byli nakonec z detence propuštěni,“ prohlásil evangelický farář Mikuláš Vymětal.

Nikoho tam nemučíme. Ti lidé jsou zadrženi a zadrženi budou. Pokud si cokoli chtějí vymoct hladovkou nebo kterýmkoli způsobem, tak jim to prostě nepomůže.
Milan Chovanec

Po útocích v Paříži se zpřísnila ostraha oplocení

Po pátečních teroristických útocích v Paříži cizinecká policie zintenzivnila kolem zajišťovacích zařízení pro cizince hlídkovou činnost. Policisté mají přísněji dohlížet na vnější oplocení uprchlických zařízení.

V pátek večer musela podle policie zasáhnout, když si u plotu na poli vedle areálu technaři rozbalili aparaturu a chtěli uspořádat party. Uprchlíci se domnívali, že jde o akci na jejich podporu a v areálu to opět vyvolalo pozdvižení.

„Šlo o nepovolenou akci, na kterou přijelo 25 až 30 lidí,“ informovala Rendlová. Zhruba po půl hodině byla podle ní technoparty ukončena a stejně to dopadlo i v sobotu v podvečer. „Zřejmě chtějí využít zájmu médií,“ podotkla mluvčí.

Migranti v Drahonicích
Zdroj: ČT24

Detenční zařízení v Drahonicích, které vzniklo z areálu bývalé věznice, má kapacitu 240 lidí, určeno je výhradně pro muže. Po odjezdu konfliktního Maročana zůstává podle Rendlové v zařízení 92 lidí. „Nejde přitom jen o uprchlíky,“ poznamenala.

V zařízení jsou podle ní například i Ukrajinci nebo Bělorusové, které cizinecká policie opakovaně zadržela na území České republiky při práci načerno.