Oběti z Paříže si připomínají i Češi - Petřínská rozhledna je nasvícena jako francouzská vlajka

Desítky lidí přicházejí od rána před budovu francouzské ambasády v Praze položit květiny a zapálit svíčky, aby tak uctily památku obětí teroristických útoků v Paříži. Na prvním nádvoří Pražského hradu vlají černé prapory. Prezident Miloš Zeman označil teroristické útoky ve Francii za odporný zločin. Potvrzují podle něj, že „vcházíme do těžkých časů“. Jeho stanovisko tlumočil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Večer je pražská Petřínská rozhledna nasvícena v barvách francouzské vlajky.

„S hlubokým zármutkem a nepopsatelným rozhořčením jsem přijal smutnou zprávu o teroristických útocích v Paříži,“ citoval českého prezidenta Ovčáček. Prezident také kondoloval svému francouzskému protějšku Francoisi Hollandovi.

„Velmi bych si přál, aby se neodpustitelná zvěrstva, s nimiž se v poslední době setkáváme, stala impulsem, který stmelí Evropu a učiní ji silnější, rozhodnější a odpovědnější. Rostoucí aktivita terorismu a islámského extremismu před nás staví, více jak kdykoliv doposud, povinnost nesmlouvavě hájit naší existenci a budoucnost moderní evropské civilizace,“ uvedl Zeman v dopise zveřejněném Hradem.

Události: Pieta v Česku (zdroj: ČT24)

Na Pražském hradě vlají černé prapory, střídání stráže bude podle Ovčáčka bez hudebního doprovodu. Zeman také zrušil svou účast na finále tenisového Fed Cupu, které začalo v Praze.

Miloš Zeman se vyslovil pro „opevněnou Evropu“

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v sobotu v podvečer společně před francouzským velvyslanectvím v Praze položili květiny a zapálili svíčky. Uctili tak památku obětí teroristických útoků v Paříži. Prezident a předseda vlády pak francouzské velvyslanectví navštívili.

Zeman poté zopakoval svůj názor, že „boj proti mezinárodnímu terorismu vyžaduje koordinovanou mezinárodní ozbrojenou akci“. „Součástí této akce by mělo být to, co bych poněkud expresivně nazval opevněná Evropa. Jinými slovy, vytvoření skutečně bezpečných hranic EU, což současné vedení unie sice slibuje, ale bohužel do této chvíle to nebylo schopno vyplnit,“ řekl prezident.

Prezident Zeman: Je třeba vytvořit „opevněnou Evropu" (zdroj: ČT24)

Sobotka po návštěvě francouzské ambasády uvedl, že kromě projevů solidarity je důležité přemýšlet o tom, co udělat, „abychom zabránili opakování podobných bestiálních útoků na občany EU“.

„Zatím se nedaří Islámský stát zatlačit, to znamená, je evidentní, že bude potřeba vůči IS přitvrdit. Že jediným možným přípustným výsledkem je podle mého názoru zničení IS a musíme se poradit s našimi spojenci, co je možné pro to udělat a jak může ten cíl zničit IS podpořit také Česká republika,“ řekl premiér.

Premiér Sobotka: Musíme zničit IS (zdroj: ČT24)

Sobotka se po útocích v Paříži rozhodl odložit plánovanou cestu do Afghánistánu, jež se měla uskutečnit v nejbližších dnech. Podle mluvčího vlády Martina Ayrera se tam měl setkat i s českými vojáky.

Podle Babiše bude nutné uzavřít hranice schengenského prostoru

Předseda vlády už v sobotu dopoledne v reakci na útoky ve Francii vyzval k obraně hodnot Evropy.

Vicepremiér a předseda ANO Andrej Babiš prohlásil, že je neuvěřitelné, že osm lidí mohlo spáchat takový teroristický čin. „Evropa musí začít konečně něco dělat, protože evropští politici to vždycky okomentují a vyzývají, ale žádná akce. Jsme jako Evropa ve válce proti terorismu. Myslím, že dojde k tomu, že je potřeba uzavřít schengenskou hranici,“ uvedl.

„Nechci dělat nějaké zevšeobecňující závěry, ale cosi mi říká, že éra bezstarostnosti a vysoké míry svobody v Evropě, bohužel, možná končí, protože na tohle je potřeba reagovat," řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

  • Stropnický komentoval i širší souvislosti útoku. Uvedl, že syrská armáda v Sýrii je jedinou protiislámskou silou, která tam na zemi působí. Pařížské útoky mohou mít podle něj vliv na její další vyzbrojování moderní, především ruskou technikou. „Nevylučoval bych ani rozšíření pozemní operace, ale to je nesmírně složitá debata, protože to by se nepochybně neobešlo bez mnoha obětí na životech,“ dodal český ministr obrany. Síly syrské armády v posledních týdnech masivně podporuje Rusko, a to materiálně i leteckými útoky.

„Lituji všechny nevinné oběti tohoto nelidského a krutého masakru, který nemá v Evropě obdoby," uvedl exprezident Václav Klaus. „Po včerejších atentátech v Paříži je ještě více jasné, že musí platit jediné: Dost pokrytectví, dost experimentování s Evropou a zneužívání vůle občanů, dost politické korektnosti. Přednost musí mít ochrana našeho života před chimérami multikulturalismu,“ napsal Klaus v prohlášení.

Místopředseda vlády a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek řekl Českému rozhlasu, že teroristé chtějí vyvolat strach a chaos a přimět lidi, aby každého uprchlíka považovali za islámského teroristu.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg míní, že útoky souvisí i s účastí Francie na boji s Islámským státem a s postavením menšin, které ve Francii žijí již od dob, kdy Francie ovládala část severu Afriky. „Spousta severoafričanů byla umístěna na předměstí, kde je nezaměstnanost a mezi mladými lidmi značná frustrace, což je živná půda pro teroristy,“ řekl Schwarzenberg rozhlasu.

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že „vláda ČR musí neodkladně přistoupit k opatřením, která povedou k posílení národní bezpečnosti“. „A v tom má naši plnou podporu,“ dodal a poznamenal, že politické neshody musí jít v tuto chvíli stranou. 

  • Odpovědnost Islámského státu za brutální útok v Paříži podle Fialy potvrdila obavy z možné aktivace islamistických buněk IS v Evropě. „Důsledky nezodpovědné migrační politiky a trvalé porušování společných azylových a kontrolních pravidel ze strany členských států EU vytváří v Evropě nezvladatelná a dlouhodobá bezpečnostní rizika,“ uvedl Fiala.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek označil útoky ve Francii za „otřesný a zbabělý útok na bezbranné civilisty“. „Obětem patří naše modlitba, teroristům náš spravedlivý hněv. Strachu podlehnout nesmíme,“ uvedl.

Poslankyně a místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá míní, že „tento teroristický čin je třeba potrestat bez ohledu na to, kdo jej spáchal, neboť zrůdnost terorismu ohrožuje celý svět“.

Svíčky před francouzskou ambasádou v Praze lidé poskládali do tvaru otazníku

Před budovou francouzského velvyslanectví, které se stalo hlavním místem české sounáležitosti, se od rána shromažďovali Češi i Francouzi. Státní vlajky Francie a Evropské unie na budově jsou stažené na půl žerdi. 

Lidé přinášeli před ambasádu květiny, některé ve francouzských státních barvách. Zapalovali taky svíčky. Soustrast přijímal osobně francouzský velvyslanec.

Tradiční střídání Hradní stráže na Pražském hradě v sobotu probíhalo bez hudebního doprovodu.

Pražská Petřínská rozhledna je od podvečera nasvícena do barev francouzské trikolory. Stejně tak nasvítili v Brně Mahenovo a Janáčkovo divadlo.

Nejen pražské Národní divadlo, ale i další divadla uctívají oběti teroristů minutou ticha – informoval o tom mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Minutou ticha začalo i finále tenisového Fed Cupu.

Brněnský magistrát se rozhodl vyvěsit v reakci na pařížské události černý prapor. Zavlál nad Novou radnicí, zůstane tam několik dní. Jde o výraz solidarity s Francií, řekl mluvčí magistrátu Pavel Žára. Navečer se v Brně sešli lidé se svíčkami na Moravském náměstí - sestavili z nich Eiffelovu věž.

Před francouzskou ambasádu nosí lidé od rána květiny a svíčky
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Památku obětí připomenou v neděli zvony

V neděli v poledne se v České republice na památku obětí teroristických útoků ve Francii rozeznějí zvony v kostelích. Katolické farnosti k tomu v sobotu vyzval předseda České biskupské konference, kardinál Dominik Duka. Informovala o tom mluvčí biskupské konference Zuzana Lášková.

Duka také teroristické útoky ostře odsoudil a vyjádřil soustrast pozůstalým po obětech. „Jsem hluboce otřesen tím, co se stalo během včerejší noci v Paříži. Myslím v modlitbě na všechny, kteří ztratili život, všechny, kteří o něj dosud bojují, jejich rodiny a blízké,“ uvedl.

V Česku se zvony mimořádně rozezněly například i v prosinci 2011, kdy zemřel bývalý prezident Václav Havel.

Voják na Pražském hradě
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Bezpečnostní rada: Je nutné posílit vnější ochranu hranic EU

Předsednictvo Bezpečnostní rady státu se podle prezidenta Miloše Zemana shodlo na nutnosti posílit ostrahu vnějších hranic Evropské unie. Členové bezpečnostní rady slíbili, že tento postoj budou prosazovat na jednáních v EU. Zeman to řekl na tiskové konferenci po jednání předsednictva.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tam zopakoval, že české bezpečnostní složky nemají informace o tom, že by Česku hrozilo podobné nebezpečí jako Paříži. Poznamenal ale, že policie posílila ostrahu některých objektů.

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) jde třeba o letiště, Pražský hrad nebo O2 Aranu ve Vysočanech, kde se tento víkend koná finálový tenisový zápas mezi Českem a Ruskem ve Fed Cupu.

Zeman na tiskové konferenci taky řekl, že pokud se NATO rozhodne pro pozemní útok na takzvaný Islámský stát, česká armáda by mohla spojencům nabídnout, stejně jako v minulosti, třeba protichemickou jednotku nebo polní nemocnici.

Brífink po jednání předsednictva BRS (zdroj: ČT24)

Čeští diplomaté zatím nevědí o tom, že by mezi oběťmi útoků byl český občan.