Teplotní rekordy padají jako listí

Šestý den padají na území České republiky teplotní rekordy, pro 10. listopad naměřili nejvyšší teplotu na většině stanic. Nejvyšší hodnotu sledovali na teploměru v Dyjákovicích na Znojemsku, kde ukázal 20,8 stupně Celsia. Přes dvacítku teplota vyběhla ještě v Kopistech na Mostecku. Velmi teplé počasí nekončí, v jeho znamení by se měl odehrát i středeční svátek svatého Martina.

Rekordy hlásilo 98 ze 139 stanic, kde počasí sledují alespoň 30 let. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu dosáhly teploty absolutního listopadového rekordu na šesti místech. Dnešní rekord v Dyjákovicích překonal dosavadní maximum 15,7 stupně Celsia z roku 1997, teplota 20,5 stupně naměřená dnes v Kopistech vyřadila z tabulky rekordů 16,1 stupně z roku 1977.

Dalších devět míst mělo rekordní teplotu nad 19 stupňů, hlavně v podhůří Krušných hor, na jižní Moravě a ve středních Čechách. Překonána byla také nejvyšší teplota pro dnešní den v pražském Klementinu, kde se měří už 240 let. Původní rekord z roku 1977, který měl hodnotu 16,7 stupně, byl přepsán novou hodnotou 19,2 stupně Celsia.

Rekordně teplé období je v listopadu velmi neobvyklé

Mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák upozornil, že větrné počasí rozrušilo inverzi z minulého týdne a teploty proto klesají s nadmořskou výškou, jak je obvyklé třeba v létě. I nejnižší denní teplotní maxima naměřená dnes v Krkonoších jsou ale nezvykle vysoká. Na Labské boudě teploměr ukázal 6,9 stupně a na Luční boudě 6,7 stupně Celsia. V tomto období roku tam přitom v chladnějších letech sněží.

Počasí ČT: Listopad přepisuje tabulky rekordů (zdroj: ČT24)

Podle Dvořáka je velmi neobvyklé, aby teplotní rekordy padly šest dnů po sobě. Zvláště v listopadu se teplotní maximum obvykle objeví jen v jeden den jako výkyv počasí. Nynější vlna rekordů je způsobena silným západním oceánským prouděním, které s sebou přináší teplý a vlhký vzduch. Na listopad velmi teplo by mělo být i v dalších dnech. Ve středu meteorologové očekávají přes den 13 až 17 stupňů a ve čtvrtek 12 až 16 stupňů Celsia.