Německý řád nedostane pozemky na Olomoucku, rozhodl úřad

Pozemkový úřad nevydá Německému řádu 136 pozemků na Olomoucku, o které žádal v rámci církevních restitucí. Pozemky řádu zabavili nacisté, podle úřadu se tak na ně restituce nevztahují. Německý řád oznámil, že se o majetek bude se státem soudit.

Německý řád žádal o vydání pozemků o celkové výměře téměř 1300 hektarů, které jsou u Bouzova, Dlouhé Loučky, Křivé, Veveří, Karlova a Paseky. Podle mluvčí Státního pozemkového úřadu Moniky Machtové na ně ale nemá nárok. „Důvodem pro nevydání je skutečnost, že nemovitosti, kterých se týkají předmětná rozhodnutí, se nestaly předmětem majetkové křivdy definované zákonem o majetkovém vyrovnání,“ uvedla mluvčí.

Na navrácení majetku zabaveného německým státem již dlouho před rokem 1948, a který po válce připadl Československu, si činil Německý řád naděje na základě poválečného vyjednávání se státem. Do roku 1948 ale rozhodnutí o navrácení nepadlo.

Mediální zástupce řádu Mikuláš Černý uvedl, že se bude o pozemky soudit. Odmítl zdůvodnění, že československý stát nezabavil půdu církevnímu řádu, nýbrž Německu. „Německému řádu ji německá říše zabavila. Historicky pozemky samozřejmě patřily Řádu německých rytířů,“ upozornil Černý.

Německý řád, respektive Česká provincie řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě, již v říjnu podal žalobu, kterou se chce domoci navrácení kostela v Karlově Studánce. Mikuláš Černý tehdy řekl, že se řád bude soudit i o další majetek. Kromě lesů na Olomoucku totiž  stát již odmítl žádosti o navrácení tisíců hektarů lesů, polností, nemovitostí a hradů včetně Bouzova či Sovince.