Děti Evy Michalákové nemohli v Norsku vidět ani prarodiče

Premiér Bohuslav Sobotka chce prověřit další kroky, které by vláda a diplomacie mohly udělat v případě synů Evy Michalákové. Inspirovat se chtějí u států, které ve sporu s Norskem uspěly. Matka dětí mezitím podala odvolání proti rozhodnutí, které ji zbavilo práv na obě děti. S chlapci se proto chtěli setkat alespoň jejich prarodiče. Norský sociální úřad Barnevernet jim ale žádost zamítl.

Norské úřady vzaly českým rodičům děti v roce 2011 kvůli podezření na sexuální zneužívání. To se sice nepotvrdilo, děti ale rodiče zpět nezískali. Před měsícem naopak rozhodla norská sociální komise, že mladší syn půjde k adopci a ke staršímu jeho matka ztrácí rodičovská práva.

Michaláková chce ale dál bojovat. „Advokátka poslala odvolání proti soudnímu rozhodnutí a teď se musí čekat na to, až soud nařídí jednání,“ řekla České televizi.

Kdy by soud mohl případ bratrů začít řešit, ale není jasné. Podle Michalákové to může být i za několik měsíců. Požadavek má stále stejný: „Jde nám buď o to, abych dostala péči o děti já, nebo nejbližší rodina.“ 

ČR se chce u Michalákové inspirovat u států, které proti Norsku uspěly (zdroj: ČT24)

Po odvolání je rozhodnutí norské komise odloženo. Michaláková chce proto znovu požádat, aby syny mohla vidět. Mladší z nich má v listopadu narozeniny. „Usiluju o to, abych mu mohla něco prostřednictvím pošty nebo Barnevernetu poslat,“ dodala.

O setkání s chlapci už žádali i jejich prarodiče. Barnevernet ovšem před několika dny jejich žádost zamítl. „Nyní jsme bohužel v období, kdy toho chlapci mají hodně na programu, kromě denních aktivit a školy. Budeme Vás opět kontaktovat, až se situace kolem dětí uklidní,“ odpověděl norský sociální úřad.

Česká diplomacie se chce nyní pokusit inspirovat případy států, které ve stížnostech na Norsko uspěly a děti svých občanů dostaly zpět. Poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09) už o tom jednala se Sobotkou. „Případy jsem panu premiérovi předala jako vodítko, protože tam využili některých možností, o kterých jsme nevěděli,“ řekla ČT.

Sobotka se nyní obrátí na úřady, aby zvážily, jestli je možné tímto směrem dál postupovat a nápady realizovat. Víc konkrétní do té doby nikdo být nechce. Diplomacie už ale podle jednoho z právních zástupců Michalákové Pavla Hasenkopfa slíbila, že vyvine maximální úsilí, aby jednání odvolacího soudu proběhlo co nejrychleji.

Stále ve hře je i možnost, že by český stát převzal nad Evou Michalákovou a jejími syny diplomatickou ochranu. O to čeští právníci budou vládu teprve žádat.