Řidiči často netuší, že dostali za přestupek i body. Soud se rozhodl to změnit

Události: Zásadní verdikt v otázce bodového systému (zdroj: ČT24)

Nejvyšší správní soud vynesl zásadní verdikt v otázce bodového systému. Konstatoval, že body za pochybení řidičů nejsou pouhým administrativním opatřením, ale trestem. Policisté a úředníci by proto podle soudu měli řidiče o hrozbě bodů informovat. Takovou povinnost teď nemají a řidiči tak často ani neví, že vedle pokuty za přestupek dostali i body. Nemohou se tím pádem ani bránit, pokud je úřad připíše špatně.

Body za přestupky nyní úřady přidělují automaticky na základě oznámení od policie. Řidiče už ale o tomto procesu nikdo neinformuje. Stanislav Váňa jel například příliš rychle a dostal za to pokutu 1200 korun.

O bodech policie řidiči nic neřekla, na policejním bloku, který podepsal, byl ale přestupek dvěma body označený. Váňa si proto raději najal právního zástupce Stanislava Šípa. Ten ale zjistil, že policisté úřadu oznámili přestupek ne za body dva, ale za body tři.

Podle Šípa šlo navíc o běžnou praxi, kdy jsou body automaticky přidělovány v administrativním řízení, aniž by o tom řidič věděl. Případ teď řeší odvolací úřad a na verdikt bude mít zřejmě vliv aktuální rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS).

Soud řešil špatně zapsané body

Podle NSS je přidělení bodů trestem a nikoliv jen administrativním opatřením. Řidič tak má o takovém trestu vědět, aby se mohl bránit. „Je to něco, co vás může zbavit práva řídit auto, to je takový zásah, že ho stěží můžeme považovat za administrativní opatření. To je prostě trest,“ poznamenal předseda senátu Nejvyššího správního soudu Karel Šimka.

Policisté v blokovém a úředníci ve správním řízení by proto podle soudu měli řidiče o hrozbě bodů informovat. Takovou povinnost teď nemají. Verdikt soudu se týkal případu z roku 2011. Tehdy se systém měnil a úředníci potrestali řidiče za telefonování přísněji, než měli. Muž ale tehdy kvůli tomu přišel o řidičák. Teď došlo k nápravě.

Případ se ale může týkat i dalších řidičů. Aktuální informace o přidělených bodech je možné získat na poště nebo na registru řidičů. Jeden výpis vyjde na dvacet korun.