Syrská rodina, která přijela do ČR kvůli nemocnému dítěti, je v Německu

Jedna ze tří syrských rodin, které dostaly v Česku azyl, aby se jejich nemocné děti mohly léčit v pražské motolské nemocnici, ze země odešla. Oznámil to ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Rodina podle něj je v Německu, kam pokračovala záhy po svém říjnovém příletu.

Tři nemocné syrské děti i s celými rodinami přiletěly z uprchlických táborů v Jordánsku do Česka v polovině října v rámci programu Medevac. Jedno z dětí trpí svalovou distrofií, druhé srdeční poruchou a třetí, devítiletá holčička, se potýká s následky těžkých popálenin.

Ačkoli velvyslanec ČR v Jordánsku Petr Hladík v době, kdy rodiny přicestovaly, uvedl, že má „ověřeno, že všech 16 lidí má zájem natrvalo zůstat v České republice,“ jedna z rodin krátce po příletu zemi opustila. „Rozhodli se odejít do Spolkové republiky Německo. My je nemůžeme přesvědčovat, že jim chceme pomoct za každou cenu. Byla jim nabídnuta pomocná ruka a oni ji odmítli,“ řekl ministr vnitra Milan Chovanec.

Zdůraznil přitom, že na přijímání dalších rodin v rámci Medevac se nic nemění. Do Česka mají dorazit ještě další Syřané, celkem 21 lidí, více než polovina z nich jsou děti.

  • Projekt Medevac (Medical Evacuation) je primárně určen pro vážně nemocné děti z válkou postižených či jinak potřebných oblastí, kterým není možné zajistit léčbu v místních podmínkách. Je realizován ministerstvem vnitra ve spolupráci s resorty obrany, zahraničí a zdravotnictví. V jeho rámci jsou léčeni pacienti v Česku, ale také vysíláni lékaři do zahraničí.