Vojáci zranění ve Španělsku jsou ve střešovické nemocnici

Čeští vojáci zranění při nehodě českého vrtulníku ve Španělsku dnes večer přiletěli na základnu Praha-Kbely. Vyšetří je lékař a podle jeho rozhodnutí zamíří ke svým rodinám. Sdělil to mluvčí generálního štábu Jan Šulc. Čtyři vojáci a druhý pilot utrpěli většinou pohmožděniny, jeden tržnou ránu na spánku.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) dopoledne na tiskové konferenci řekl, že zranění vojáci byli ve Španělsku po ošetření propuštěni z nemocnice. Letadlo s nimi přistálo na kbelském letišti krátce před 19:30, uvedl Šulc. „Vojáci nyní procházejí následným lékařským vyšetřením a poté dle rozhodnutí lékařů zamíří ke svým rodinám,“ dodal.

Nehoda se stala ve čtvrtek kolem 16:45 během aliančního cvičení asi 15 kilometrů od Zaragozy. Speciální jednotka se podle velitele českých vzdušných sil Libora Štefánika snažila na cvičení obsadit místo ovládané nepřítelem. Vojáci měli nacvičovat výsadek na laně. Vrtulník se ale zhruba v deseti metrech propadl a spadl na zem, popsal Štefánik nehodu.

Události: Příčina nehody vrtulníku není zatím známa (zdroj: ČT24)

Vojáci z prostějovské speciální jednotky při cvičení získávali certifikaci pro zapojení do skupiny NATO Response Force. „Plnili klasický úkol, to znamená vysazení vojáků při přepadu. Těsně před tím, než byli v činnosti vojáci na rychlém laně/fast rope, došlo k této události,“ uvedl první náměstek náčelníka generálního štábu Jiří Baloun.

Stroj, který se po dopadu převrátil na bok, byl vážně poškozen. „Na místě nehody pokračuje společné šetření české a španělské komise, jehož úkolem je objasnění příčin havárie,“ uvedl Šulc. Závěry vyšetřování mají být podle Štefánika k dispozici do několika týdnů.

Pilot měl nalétáno 4600 hodin

„Situace dopadla velmi dobře, oproti tomu, co by se případně bývalo mohlo také stát,“ řekl k nehodě Stropnický. Poznamenal, že pilot vrtulníku byl velmi zkušený, nalétáno měl kolem 4600 hodin. Konkrétní typ vrtulníku patří k tomu nejmodernějšímu, co ve světě létá, vrtulník byl nedávno modernizovaný, doplnil ministr.

Vrtulník Mi-171Š a posádka jsou z 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou, zranění vojáci jsou příslušníky 601. skupiny speciálních sil z Prostějova. Ostatní příslušníci této skupiny se podle Šulce vrátí do Česka podle původního plánu v nadcházejících dnech.

V rámci manévrů Trident Juncture, které jsou jedním z největších aliančních cvičení v novodobé historii NATO, se do Španělska vydalo 75 vojáků z 22. základny vrtulníkového letectva se čtyřmi stroji Mi-171Š. Podle informace mluvčího českého generálního štábu z půlky října se česká armáda chystala vyslat na manévry více než 200 vojáků.

Na cvičení Trident Juncture ve Španělsku šlo již o druhou nehodu českého stroje. Koncem října utrpěl vážné poškození bitevní letoun Alca, který se srazil se supem.