Pálíte plasty? Úředníci to možná přijdou zkontrolovat až ke kotli

TÉMA UDÁLOSTÍ: Smog je opět zde, vláda chystá opatření (zdroj: ČT24)

S příchodem podzimu vypukla také smogová sezona. Poslanci se budou již brzy zabývat návrhem, kterým chce ministerstvo životního prostředí vzduch pročistit. Upravuje způsob vyhlašování výstrahy na smog, ale především umožňuje úředníkům za určitých okolností vstoupit do domácností, mají-li podezření, že se tam spalují předměty, které do kotlů nepatří. Aktuálně trápí smog Zlínský, Středočeský a Moravskoslezský kraj. V něm vykazují nadlimitní hodnoty všechny stanice.

Podzim je svými barvami či oparem vznášejícím se nad krajinou inspirací umělců i obyčejných lidí. Především pro průmyslové oblasti je však již léta spíše pohromou. Namísto romantického oparu halí města smog, ve kterém barevné stromy stejně nejsou vidět.

Ochrana ovzduší proti soukromí

Právě smog a jeho omezení je cílem novely zákona o ochraně ovzduší, která zamíří do Poslanecké sněmovny. Jeho hlavním bodem je regulace domácích topenišť: Umožní úředníkům vstupovat do domácností při podezření, že se zde spaluje například odpad či plasty.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) se obává, že novela u poslanců narazí, a proto ubezpečil, že kontroly nebudou narušovat soukromí. Podle něj bude vstup možný pouze po splnění přísných podmínek. „A po předchozím upozornění. To znamená, nebude to žádné vlamování do domácností,“ dodal.

I tak se ale například poslanec opoziční ODS Jan Zahradník staví proti novele„Je to konflikt veřejných zájmů. Myslím, že veřejný zájem ochrany domovní svobody, ochrany soukromí je nadřazený,“ vysvětlil. 

Uhlí opět letí

Zatímco v 90. letech se stav ovzduší rychle zlepšoval, v poslední době situace spíše stagnuje. Lidé se naopak začali vracet k některým domněle překonaným technologiím – v současnosti je „in“ pálení uhlí v domácích topeništích. Důvod je jednoznačný: Je levné. „Je to o penězích. Tady platím třetinu,“ upřesnil obyvatel západočeského Bochova František Belbl. Stejně zdůvodnili postavení kotelny na uhlí namísto plynové v čerstvě rekonstruovaném domě Ottovi z nedalekého Horního Slavkova. Někteří lidé dokonce odpojili plynové kotle a vytápění domu přepojili zpět na uhlí.

Podle prodejců ale není pálení uhlí či dřeva méně ekologické než plynové kotle. Výrobci nové kotle na uhlí a dřevo stále vylepšují. O současných modelech prodejci tvrdí, že jsou s plynovými srovnatelné.

Odborníci na životní prostředí jsou však opatrnější. „Domnívám se, že z hlediska ekologického vlivu jsou plynové kotle lepší,“ uvedl vedoucí karlovarského odboru životního prostředí Stanislav Průša.

Vyhlášení smogové situace bude rychlejší

Vedle kontrol, co lidé spalují v domácích kotlech, má novela také změnit pravidla pro vyhlášení smogové situace. I letošní příchod smogu na Ostravsko totiž ukázal, že meteorologové nemohou lidi varovat dostatečně včas. Výstraha na smog je přitom důležitá zejména pro nemocné lidi, ale také pro starší osoby nebo naopak děti, které by měly omezit pohyb venku.

Novela má vyhlášení zjednodušit. Podle současných pravidel platných od roku 2012 musí Český hydrometeorologický ústav čekat 25 hodin od překročení limitní koncentrace drobných prachových částic PM10, která činí 100 mikrogramů na metr krychlový. Pokud například v noci koncentrace drobných prachových částic klesne pod sto, začíná měření znovu.

„Neměly by se zmírnit podmínky, ale zpružnit. To znamená, že bychom nemuseli čekat tak dlouho, než smogovou situaci vyhlásíme,“ charakterizoval podstatu nadcházející změny vedoucí oddělení ochrany čistoty ovzduší ostravského pracoviště ČHMÚ Libor Černikovský.

Kromě vyhlášení upozornění na smog budou také meteorologové snáze moci vyhlásit regulaci, při které musí průmyslové podniky omezit provoz.