U hasičů pracuje už deset procent žen, dvě budou oceněny za záchranu života

Více než 70 oceněných si v úterý v prostorách Trojského zámku v Praze převezme medaile a plakety Hasičského záchranného sboru. Profese hasiče sice bývala dlouho spojována převážně s muži, teď už je ale situace jiná. Ocenění tak převezmou i dvě ženy – jedna například zachránila z hořícího auta zraněnou a zaklíněnou ženu. Mezi oceněnými budou kromě hasičů také starostové vybraných obcí nebo zástupci Policie ČR.

Medaili za statečnost obdrží tři hasiči: Irena Piteráková, Bedřich Bačovský a Antonín Kasík. Piteráková z Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje v červenci letošního roku nasadila vlastní život, když z hořícího auta zachraňovala zraněnou a zaklíněnou ženu.

„Auto po celou dobu jejího snažení hrozilo výbuchem a bezprostředně poté, co se zraněnou ženu podařilo dostat do bezpečí, bylo už auto celé v plamenech,“ uvedla mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Bačovský v květnu tohoto roku zachránil v Brně ženu, která vyhrožovala, že vyskočí z okna v desátém patře. Hasič musel k ženě slaňovat ze střechy. S velkým úsilím jí pak zachránil život.

Třetí oceněný Kasík obdrží medaili za mimořádné nasazení při požáru pražského bytu v září. Vyvedl prý majitelku bytu tak, že jí nasadil dýchací masku a přikryl jí vlastním zásahovým kabátem. „Podpraporčík Kasík, bez ohledu na svá vlastní popálení, poskytnul ženě část osobní výstroje a přispěl tak k záchraně jejího života,“ dodala Zaoralová.

Druhá oceněná hasička oživila kamaráda, který zkolaboval

Vendula Matějů z Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, která bude druhou oceněnou hasičkou, byla hostem Studia 6. Připomněla, že v inkriminovaný den s přítelem dorazili domů a od sousedky zjistili, že zkolaboval jiný soused – jejich kamarád. „Záchrannou práci zahájil přítel, který zavolal zdravotnickou záchrannou službu. A ihned jsme zahájili masáž srdce. Kamaráda se podařilo oživit,“ uvedla Matějů.

Studio 6: Dvě hasičky dostanou ocenění za záchranu života (zdroj: ČT24)

„Věřím, že jsou lidé vděční za to, že jim pomáháme,“ popsala ohlasy na práci hasičů Matějů s tím, že na jihočeskému krajskému ředitelství chodí od občanů řada poděkování. 

K profesi hasičky se dostala přes inzerát

Vendula Matějů se k práci u hasičů dostala víceméně náhodou. Na úřadu práce objevila inzerát na operátorku tísňové linky 112 a vyhrála výběrové řízení. U sboru už pracuje jedenáctý rok, z toho tři roky byla na operačním středisku a teď působí jako tisková mluvčí.

Jak Matějů konstatovala, ženy–hasičky v Česku na běžné výjezdy nasazovány nejsou. Spousta se jich ale uplatňuje na jiných místech. „Myslím, že pro řadu žen je to výzva – uplatnit se v tomto typicky mužském prostředí,“ poznamenala Matějů.

Mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová doplnila, že ženy se do běžných výjezdových jednotek nezařazují hlavně z organizačních a psychologických důvodů.

„Z různých psychologických studií víme, že žena na výjezdu by mohla ovlivnit i jednání mužů v jednotce. Oni musí pracovat jako tým, ale mohli by začít reagovat tak, že by ženě spíše pomáhali, snažili by se ji nějakým způsobem zvýhodnit, což při výjezdu, kdy je potřeba zachraňovat životy, není možné,“ uvedla Zaoralová.

Druhý faktor je podle ní uzpůsobení požárních stanic, které by bylo potřeba přestavět tak, aby ženy měly samostatné šatny a samostatné sprchy. 

Hasiček je u sboru deset procent

Mluvčí celorepublikových hasičů dodala, že z asi osmi tisíc příslušníků sboru tvoří ženy deset procent. „Zastávají často velmi významné funkce. Donedávna jsme měli i krajskou ředitelku ve Zlínském kraji, letos bude oceněna za svou více než třicetiletou práci velitelka stanice ze Staré Boleslavi,“ uvedla Zaoralová. Další odbornice se podle ní uplatňují například v oblasti prevence a výchovy.

Ocenění dostanou i dobrovolní hasiči

Generální ředitel Hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba ocení také příslušníky, kteří působí u sboru více než třicet let a významnou měrou posunuli HZS dopředu, vykonali něco důležitého.

Ocení i lidi, kteří nepracují přímo v HZS, ale významným způsobem se sborem spolupracují. „Jsou oceňováni hejtmani krajů, starostové, kolegové z řad dobrovolných hasičů. Letos budou oceněni také lidé, kteří se přímo podíleli a pomáhali při dopravě humanitární pomoci do Nepálu,“ uvedla mluvčí Zaoralová.