Kmenové buňky a nanovlákna: dvojice, která může zachránit zrak

Kmenové buňky a nanovlákna léčí zrak (zdroj: ČT24)

Kmenové buňky by už brzy mohly zachránit zrak. Pro jejich růst a přenos na oko by se přitom využívala speciální nanovlákna, která zajistí, že kmenové buňky zůstanou na oku na tom správném místě. „Výzkum je opravdu pokročilý, mohl by v praxi přejít v nejbližších letech,“ řekl profesor Vladimír Holáň z ústavu experimentální medicíny Akademie věd s tím, že pomocí kmenových buněk lze pomoci například při poškození povrchu oka, například v případě vstříknutí horké vody, kyseliny či vápna.

Čeští vědci využili nanovlákna vyvinutá na půdě liberecké Technické univerzity. „Již teď jsme schopni léčit zrak, legislativa ale brání zavedení do klinické praxe,“ dodal profesor Holáň.

Nejčastěji by mohla nanovlákna být využita v případě, že je poškozena rohovka. Kmenové buňky jsou přeneseny na povrch oka, kde pomáhají hojení. Jiná je situace, pokud k poškození došlo uvnitř oka, především na sítnici. Využití nanovlákem mají totiž vědci prozatím vyzkoušené především u povrchových částí těla a pro vnitřní využití je zatím vyvíjí.

Kmenové buňky pracují na principu, při němž přebírají funkci ostatních buněk. V těle tak umí obnovit poškozené nebo opotřebované části. Česká medicína je k využití kmenových buněk zatím obezřetná, mnohde ve světě jsou přitom kmenové buňky využíváme na léčbu různých druhů onemocnění a úrazů. „Například v Itálii už mají stovky takto léčených pacientů. U nás máme technologii zvládnutou, čekáme pouze na schválení,“ uzavřel lékař.