Chovanec: Šéf GIBS Bílek měl dávno rezignovat

Šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Ivan Bílek měl dávno rezignovat, řekl v Otázkách Václava Moravce ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Stále prý nemá odpověď na to, proč takzvanou olomouckou kauzu nevyšetřuje GIBS, ale Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

„Pokud po schůzce premiéra ČR s panem Bílkem premiér řekne, že není přesvědčen o funkčnosti Generální inspekce a že ho její ředitel nepřesvědčil, je to pro mě velice špatná zpráva. Je potřeba velice rychle vysvětlit, proč GIBS nevyšetřovala olomouckou kauzu – jestli tam jsou i privátní osoby, nebo jestli panuje naprostá nedůvěra státních zástupců v GIBS,“ uvedl Chovanec.

Šéf GIBS Ivan Bílek
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Premiér Sobotka se s ředitelem Generální inspekce Bílkem sešel 23. října. Zajímal ho důvod nečinnosti GIBS ve vyšetřování možných klientelistických struktur v rámci policie v Olomouckém kraji. Po schůzce Sobotka řekl, že si chce ještě prostudovat Bílkovu písemnou odpověď na své otázky, které se týkaly olomoucké kauzy. V ní čelí obvinění olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), šéf odboru olomoucké hospodářské kriminality Radek Petrůj, náměstek olomouckého policejního ředitele Karel Kadlec a podnikatel Ivan Kyselý, který je blízkým přítelem exministra vnitra Ivana Langra.

Nevím, jaký větší politický a veřejný tlak by ještě mohl být. Když premiér řekne, že ho o činnosti GIBS nepřesvědčil. Nevím, jaký větší signál bychom ještě mohli slyšet.
Milan Chovanec

S Chovancem se na nutnosti Bílkova odvolání shodl i exministr vnitra Jan Ruml. „Měl by být odvolaný potom, co udělal dvojvládí na policejním prezidiu. Měl být odvolaný za věc v Olomouci, pokud je podezření, že státní zástupce šáhne raději po policejním útvaru, než po GIBS,“ prohlásil Ruml.

Korte: Nevidím důvod pro Bílkův odchod

K otázce možného odstoupení Ivana Bílka se pro Českou televizi vyjádřil poslanec Daniel Korte (TOP 09), který je stálým členem sněmovní komise pro kontrolu GIBS. Podle něj není potřeba, aby Bílek z funkce odcházel. „On (Chovanec) naznačuje, že inspekce pracuje selektivně. Že honí malé ryby a velké nechává být. Také jsem takový podnět dostal, v konkrétních případech jsem to přešetřoval a mohu říct, že to není pravda,“ uvedl Korte. S Bílkovou prací a přípravou podkladů pro komisi je prý spokojen.

  • Bílek vede GIBS od jejího vzniku na začátku roku 2012. Jeho jmenování do funkce se nelíbilo tehdy vládní straně Věci veřejné, podle níž byl příliš spojený s ODS a někdejším ministrem vnitra Langrem. Po odhaleních v olomoucké kauze spekulovala média o možném Bílkově odvolání. Ředitele GIBS podle zákona odvolává premiér na návrh vlády a po projednání sněmovním výborem pro bezpečnost.

Zatímco na potřebě odchodu Bílka z funkce se Chovanec s Rumlem shodli, odlišný názor mají na to, jestli má hejtman Rozbořil, který nechce rezignovat na svou funkci, zveřejnit podrobnosti z obvinění, aby se očistil. Chovanec to požaduje, ale podle Rumla se tak dostává za hranu zákonnosti. „Toto jste nikdy neměl po tom hejtmanovi chtít,“ poznamenal.

Jan Ruml v OVM
Zdroj: ČT24

Kdo ohlídá hlídače?

Chovanec by rád viděl, aby ministři vnitra měli větší personální pravomoci, pokud jde o šéfa policie nebo GIBS. „V té efektivitě systému bychom se měli vrátit zpátky k těm úvahám, aby ministři vlády měli reálnou šanci ovlivňovat i ty personální věci, pokud po nich chceme politickou zodpovědnost za nečinnost lidí, které nijak reálně ovlivňovat nemůžete,“ uvedl.

Po úpravě dohledu nad útvary jako jsou BIS, ÚOOZ nebo Kobra volá i exministr Ruml: „Otázka zní, kdo ohlídá hlídače? Za mě to byla inspekce ministra vnitra, pak se zvolil tento typ zákona. Ale jak je vidět, nikam to nevede. GIBS není pod žádnou kontrolou. Premiér tam dohlédnout nemůže a parlamentní komise je úplně k ničemu.“

Ruml připomněl, že už za svého působení v čele resortu navrhoval vznik orgánu složeného ze soudců, státních zástupců, právníků a laiků, kteří by mohli vstupovat i do živých svazků. „Nikdy to nebylo přijato, protože se politici báli, že přijdou o důležité pravomoci,“ poznamenal exministr.

Změnu zákona, přinejmenším pokud jde o GIBS, má Chovanec za pravděpodobnou. Kolegové z hnutí ANO už na ní pracují, uvedl. Mohla by spočívat buď v návratu inspekce pod ministra, nebo v její lepší kontrole zvenku.

GIBS je kontrolovaná stálou parlamentní komisí. Letos 7. října se na semináři v Senátu někteří zákonodárci s Bílkem shodli, že GIBS není pod dostatečnou kontrolou. Debatovali o změně zákona, který by například nařídil stálou komisi odborníků pro kontrolu inspekce.