Opozice si ťuká na čelo, koaliční politici vyznamenané nehodnotí

Kritikou za udělení státního vyznamenání Miroslavu Tomanovi, bývalému ministru zemědělství v předlistopadové komunistické vládě Lubomíra Štrougala, nešetří politici pravicové opozice. Předseda občanských demokratů Petr Fiala to považuje za „malou říjnovou socialistickou demontáž“ listopadu 1989, místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek s nadsázkou odhaduje, že by příště mohl být vyznamenán i sám Štrougal. Koaliční poslanci jsou ve svém hodnocení usazenější.

Místopředsedkyně ODS a poslankyně Miroslava Němcová kritikou nešetřila. Prezident podle ní dál vede „válku s českou společností a vzal si jako rukojmí počestné a slušné lidi jako vědce nebo lékaře k tomu, aby mohl vyjmenovat ty, kteří mu nasypali peníze do volební kampaně, anebo ty, kteří spolupracovali s StB.“

Vyznamenání Miroslava Tomana je políček celému polistopadovému vývoji. Z tohoto pohledu se mi stýská po fleecové bundičce. Letos to už byly orgie bolševické nestoudnosti. Předpokládám, že příští rok dostane státní vyznamenání Lubomír Štrougal.
Miroslav Kalousek

„Nevěřil bych, že státní vyznamenání demokratické ČR může dostat komunistický normalizační funkcionář. Malá říjnová socialistická demontáž Listopadu,“ konstatoval šéf občanských demokratů Petr Fiala.

Je poněkud zarážející, že kritiku na adresu Miroslava Tomana staršího vyslovuje Miroslav Kalousek, který byl ve stejné době členem strany, která byla součástí Národní fronty. V té byl jak Miroslav Kalousek, tak Miroslav Toman.
Jiří Ovčáček
mluvčí prezidenta

Na medaili pro Tomana  odle svých slov „vykulil oči" i Zemanův předchůdce na Hradě Václav Klaus. Pro rádio Frekvence 1 hovořil o průlomu polistopadové tradice. „Poprvé dostal vyznamenání ministr bývalé komunistické vlády, což se prostě dodnes nestalo," prohlásil.

Zástupci koalice byli k Zemanově volbě smířlivější. „Nebudu hledat kontroverze v rozhodnutí prezidenta, chápu to jako jeho rozhodnutí a respektuji je," uvedl předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Události ČT: Zeman prý vyznamenal statečné a pracovité. Pravice mu vyčítá Tomana (zdroj: ČT24)

Podle předsedy lidovců a vicepremiéra Pavla Bělobrádka vypovídá výběr oceněných o vkusu Zemana. „Každý si o tom může udělat obrázek sám. Osobně bych některé neocenil, ale nejsem prezident republiky," řekl České televizi. Hodnotit oceněné odmítl i předseda hnutí ANO Andrej Babiš s tím, že mu to nepřísluší, protože to je právo a rozhodnutí prezidenta.

Toman je schopný člověk. Medaile mě ale také překvapila, tvrdí předseda komunistů

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je výběr oceněných výsostným právem prezidenta. „Ti, kteří ocenění dostali, v každém případě patří mezi špičky svého oboru,“ řekl ČT. Výběr Tomana ho ale také překvapil: „Nečekal jsem to. Na druhou stranu byl a je vynikajícím odborníkem. Naše zemědělství bylo vzorem pro řadu států, a to nejen socialistických. Osvědčil se i jako soukromý podnikatel. Je to čestný a schopný člověk.“