Prevence kriminality se může zadrhnout. Brusel přestane financovat asistenty

Pokračování asistentů prevence kriminality je v některých městech ohroženo. Na konci listopadu totiž skončí evropský dotační program, který projekt financoval. Města jsou s asistenty spokojena a hledají proto nové zdroje financování.

Termín ukončení financování z Bruselu se sice už několikrát posunul, tentokrát je ale listopadový termín podle ministerstva vnitra definitivní.

Radnice tak mají při hledání náhradních zdrojů tři možnosti. Buď budou asistenty platit z vlastních peněz, nebo požádají o příspěvek úřad práce, popřípadě jim může přispět ministerstvo vnitra formou dotace. „Přidělení dotace není vůbec jisté a města se sama musí rozhodnout, zda se jim asistenti vyplatí,“ dodává za rezort Radka Vaňásová z odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality.

Sehnat peníze nebude lehké

A některá města budou mít podle svých slov s financováním asistentů skutečně problémy. „U nás ve městě se vyřešilo překlenovací období, než vyřešíme některý dotační titul, tím, že zastupitelstvo města schválilo prostředky financování mezd pro asistenty do konce roku s tím, že by do té doby mělo už být vyřešeno, jak budeme pokračovat dál,“ říká starostka Rotavy na Sokolovsku Iva Kalátová, která ale stále věří, že se jí podaří vyjednat s ministerstvem vnitra dotaci.

Finance na prevenci ochrany už z Bruselu chodit nebudou (zdroj: ČT24)

V Karlových Varech naproti tomu našli v městské kase dostatek peněz na financování dvou asistentů a další tři pokryjí dotace od úřadu práce.

Pardubice to vyřešily úplně jinak – jednu z asistentek zaměstnala přímo městská policie. „A u druhého asistenta prevence kriminality se vedení městské policie domluvilo s úřadem práce a následně bude tento projekt i nadále financován na další dva roky,“ dodává mluvčí pardubické městské policie Lucie Klementová.

Projekt asistentů prevence kriminality zavedlo přes dvacet měst v jedenácti krajích. A celková finanční podpora přesáhla 40 milionů korun.