Uprchlík z Drahonic tuberkulózu nemá, bezpečnostní opatření skončila

Uprchlík z detenčního zařízení v Drahonicích nemá tuberkulózu. Potvrdily to výsledky testů. Muž z Pákistánu byl od konce minulého týdne na izolované jednotce plicního oddělení v ústecké Masarykově nemocnici. Po vyloučení nemoci byl propuštěn. Podezření se u muže objevilo při rentgenovém vyšetření.

Po vyloučení nemoci skončila i bezpečnostní opatření, která kvůli podezření na TBC platila v Drahonicích. Tím hlavním byl zákaz přemisťování uprchlíků mimo zařízení.

V areálu bývalé věznice je asi 80 uprchlíků, které převezla Správa uprchlických zařízení do Drahonic z Bělé 12. října. Objekt v Drahonicích je uzavřený, má kapacitu 240 míst. Obehnán je dvěma ploty, cizinci ho nesmějí volně opouštět. Do zařízení nastoupilo v říjnu 60 zaměstnanců.

Místní obyvatelé uprchlíky v areálu bývalé věznice nechtěli a před otevřením zařízení vznikla i petice. Obyvatelé přilehlého Lubence nyní poslali dopis i premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Stěžují si v něm, že z oblasti vzniká mimo jiné i kvůli uprchlickému zařízení sociálně vyloučená lokalita.