Izraelský prezident uctil památku obětí v Terezíně

Izraelský prezident Reuven Rivlin uctil v Terezíně památku obětí druhé světové války. Společně s prezidentem Milošem Zemanem položil věnce na Národním hřbitově, kde je pochováno asi 10 tisíc obětí nacismu. Oba prezidenti pak zamířili do Prahy, aby se zúčastnili pietního aktu na Vítkově.

Terezínské piety se zúčastnili i zástupci židovské obce a Ústeckého kraje. Židovskou modlitbu přednesl vrchní zemský rabín Karol Sidon. Oba prezidenti pak krátce promluvili se školáky, kteří byli v Terezíně na exkurzi, a odjeli zpět do Prahy.

Už dopoledne se obě hlavy státu zúčastnily zahájení česko-izraelského podnikatelského semináře. Izraelský prezident se také ve čtvrtek setkal s předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem a odpoledne se setká s premiérem Bohuslavem Sobotkou (oba ČSSD).

Národní hřbitov vznikl v Terezíně po druhé světové válce. Je na něm pochováno asi 10 tisíc obětí nacistického režimu z Malé pevnosti, terezínského ghetta a koncentračního tábora v Litoměřicích. V letech 1940 až 1945 tam nacisté zavlekli přes 200 tisíc vězňů. Přes 150 tisíc bylo v židovském ghettu: každý pátý zemřel přímo tam, dalších sto tisíc lidí pak zahynulo po deportaci z Terezína do koncentračních táborů.