Obměnu Ústavního soudu by mohl dokonat Josef Fiala

Novým kandidátem na post ústavního soudce je vedoucí katedry občanského práva brněnské Masarykovy univerzity Josef Fiala. České televizi jméno potvrdil předseda Senátu Milan Štěch. Fiala zasedá i v Legislativní radě vlády. V prosinci by mohl nahradit odcházejícího soudce Vladimíra Kůrku. Pokud návrh prezidenta Miloše Zemana v Senátu uspěje, skončí tím kompletní obměna ústavního soudu, se kterou prezident začal v květnu 2013.

„Zatím jsem na něj slyšel samé dobré informace. Samozřejmě bude záležet, jaké informace budou mít ostatní senátorky a senátoři. Ale já osobně se domnívám, že má docela dobré šance,“ zhodnotil kandidáta na post ústavního soudce Milan Štěch. Senátoři mají na rozhodnutí čas do 19. prosince.

Prezident v nominačním dopise uvedl, že Fiala patří mezi českou právní elitu. „Svým zaměřením je schopen potřebným způsobem doplnit okruh specializací, které jednotliví členové soudcovského sboru Ústavního soudu přinášejí,“ dodal Zeman. Už před prezidentskými volbami předesílal, že personální otázky a naplněnost Ústavního soudu je jednou z primárních záležitostí, na které chce klást důraz.

Profesor Fiala je členem Legislativní rady vlády a působí také jako rozhodce a člen rozkladových komisí. Byl asistentem tří ústavních soudců, vyučoval i na olomoucké univerzitě a je vedoucím autorského kolektivu učebnic občanského práva hmotného. Fiala by měl nahradit Vladimíra Kůrku, kterému vyprší desetiletý mandát v polovině prosince.