Třetina lidí stále nemá nový průkaz ZTP, bez něj přijdou o všechny výhody

Téměř šedesát tisíc zdravotně postižených si na úřadech nevyzvedlo nové průkazy ZTP. Zhruba třetina všech handicapovaných přitom musí výměnu stihnout do konce roku. Pokud ne, přijdou o všechny výhody a budou muset před posudkové lékaře. Zde pak musí znovu obhajovat, že mají na kartu nárok.

Důvodem rozsáhlé výměny průkazů ZTP je existence různých typů těchto karet. Úřad práce chce proto jejich podobu sjednotit, aby existoval jediný platný typ.

Pro lidi s handicapem tím ale vzniká řada problémů. Někteří si například na úřad musí zajistit speciální odvoz. Novou kartičku ale nedostanou na počkání, cesta na úřad je tak čeká ještě jednou. Výměna je pouze administrativní, na lékařskou prohlídku kvůli ní lidé nemusí. Nový průkaz si ovšem musí stihnout vyměnit do konce roku.

„Pokud to nestihnou, budou muset požádat o nový průkaz ZTP a půjdou před posudkovou komisi. Tam se může stát, že jim průkazy nebudou přiznány,“ upozornil ředitel Centra pro integraci zdravotně postižených v Hradci Králové Jiří Morávek.

Spolu s průkazem si ale postižení musí vyměnit i další doklady, které vydává jiný úřad. Například pro speciální parkovací průkaz musí na magistrát. Ani tím jim cestování po úřadech nekončí. Už v lednu bude muset většina zdravotně postižených na úřad znovu kvůli příspěvku na mobilitu.

Události: Třetina handicapovaných stále nemá nový průkaz (zdroj: ČT24)