Rittig má před soudem, získal tříleté vízum a nemovitosti v Dubaji

Hlavní líčení v případu lobbisty Ivo Rittiga a dalších devíti lidí v kauze petrochemické firmy Oleo Chemical začne soud projednávat v listopadu, skupina podle vyšetřovatelů vyvedla z firmy téměř 20 milionů korun. Proti nim vypovídá bývalý účetní Jaroslav Kubiska, pro kterého státní zástupce žádá pozici spolupracujícího obviněného. Obhajoba se tedy zaměří na jeho zpochybnění. Obsáhlý spis mimo jiné zmiňuje nákup Rittigových nemovitostí v Dubaji, stejně jako konec jeho trvalého pobytu v Monaku.

Podle obžaloby neprodloužilo Monako Rittigovi trvalý pobyt v květnu 2014. Lobbista si nicméně už před pěti lety pořídil za peníze Olea tři apartmány v Dubaji. „Z šetření policejního orgánu bylo zjištěno, že tento má rezidenční vízum Emirátu Dubaj, a to na dobu tří let," píše se v obžalobě, která má pětasedmdesát stran a navrhuje šestatřicet svědků.

Jedním z těch hlavních, o které se žaloba opírá, má být právě Kubiska. Advokát Oldřich Chudoba, který v minulosti zastupoval třeba i bývalého předsedu Věcí veřejných Víta Bártu, poukazuje na to, že Kubiska byl pod policejní ochranou a mohl tak být i pod vlivem policie. Obžaloba jeho slova cituje opakovaně.

Trestné činy jsem kvalifikoval jako zločin zpronevěry, zločin krácení daně, poplatku a podobné povinné platby, a legalizace výnosů z trestné činnosti.
Adam Borgula
státní zástupce

Často mluvil například o firmě Cokeville Assets, přes kterou měly být peníze vyváděny. „Cokeville plnil funkci sběrného místa pro provize z českých a zahraničních firem. Následně byly děleny a převáděny na účty Ivo Rittiga a jeho obchodních partnerů," cituje bývalého účetního žaloba. Obžalovaný právník kanceláře MSB Legal David Michal zpochybňuje jeho svědectví tvrzením, že Kubiska se žádných jednání ani transakcí neúčastnil.

Události ČT: Obžaloba v kauze Oleo Chemical volá k vyslyšení 36 svědků (zdroj: ČT24)