Armáda rychle nakoupí zbraně, dá za ně přes miliardu

Česká armáda urychleně pořídí přes dva tisíce nových útočných pušek, pistole a také několik desítek nákladních automobilů. Zakázky za 1,2 miliardy korun schválila vláda, dostanou je bez výběrového řízení české firmy. Ministerstvo obrany zdůvodňuje výdaj potřebou připravit armádu na ochranu hranic proti případné migrační vlně a nutností přichystat se na případné nutné nasazení v rámci NATO.

Podle ministerstva obrany nákupy, které nyní vláda schválila, vojáci plánovali. Přijdou ale na řadu rychleji. „Podnětem pro nás byla zejména neustále se zhoršující bezpečnostní situace ve světě, která reálně představuje ohrožení bezpečnostních zájmů České republiky a českých občanů,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Největší položkou chystaných rozsáhlých armádních nákupů je 2600 útočných pušek. Dodá je Česká zbrojovka, půjde o typ CZ 805 BREN, tedy stejné zbraně, jaké armáda odebírá již čtyři roky. „Účelem nákupu je zabezpečit vyzbrojení primárně příslušníků jednotek pozemních, vzdušných sil a dále jednotek aktivních záloh Armády České republiky moderní a účinnou ruční zbraní,“ stojí v materiálu, který vláda dostala.

Spolu s puškami zakoupí vojsko zaměřovací dalekohledy či lasery a také 800 podvěsných granátometrů a další vybavení. Celková cena bude 418 milionů korun.

Vedle dlouhých zbraní odebere armáda od České zbrojovky také 5500 pistolí typu CZ 75 SP-01 Phantom, celkem za ně zaplatí 61 milionů korun.

Přibudou automobily i rekonstruované průzkumné systémy

Armáda ale nebude kupovat pouze zbraně, pořídí i automobily a další techniku včetně lehkého obrněného vozidla Iveco a 56 středních a těžkých nákladních tater, nafukovacích stanů a mobilních elektrocentrál. „Zvýší se tak schopnosti armády zřizovat polní velitelská a další stanoviště, jídelny a dílny a zároveň se navýší i ubytovací kapacity,“ uvedl mluvčí resortu Petr Medek.

Za 150 milionů potom nechají vojáci zmodernizovat stávající průzkumné systémy LOS a Sněžka.