Obviněný hejtman Rozbořil ani po schůzce se Sobotkou nerezignoval

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), kterého policie obvinila z podplácení, ani po schůzce s předsedou ČSSD a premiérem Bohuslavem Sobotkou nerezignoval na post v čele krajské samosprávy. Novinářům to po několikahodinovém jednání řekl Sobotka, který si přeje odchod Rozbořila z funkce hejtmana. Rozbořilovo setrvání v této pozici nicméně podpořil krajský výbor sociální demokracie. Oznámil to jeho předseda Jiří Zemánek.

Informaci potvrdil i samotný hejtman, který sdělil, že při tajném hlasování získal většinovou podporu. „Dvacet jedna hlasů bylo pro z celkového počtu dvaceti devíti přítomných,“ upřesnil Rozbořil, jenž počítá s tím, že při nejbližším zasedání krajského zastupitelstva, ať už řádném (18. prosince), nebo mimořádném, požádá o vyjádření důvěry či nedůvěry.

Lídry sociální demokracie rozhodnutí jejich krajských spolustraníků nepotěšilo. Pokud někdo zastává veřejnou funkci a je obviněn ze spáchání trestného činu, měl by podle Sobotky z této funkce odstoupit, věnovat se své obhajobě a „nezatěžovat veřejnou funkci řešením takovéhoto problému“.

Hejtman Rozbořil odmítl rezignovat (zdroj: ČT24)

„Nepokládám to za rozumné rozhodnutí ani z pohledu Olomouckého kraje, ani z pohledu sociální demokracie. Nicméně je to jeho vůle a jeho rozhodnutí,“ zdůraznil Sobotka a na otázku, zda se na jednání mluvilo o pozastavení Rozbořilova členství ve straně, přímo neodpověděl. Další postup je podle něj nyní na olomoucké organizaci. „Je to jejich odpovědnost, kterou dnes převzali,“ doplnil premiér.

Zemánek se Rozbořila zastal

Podle krajského šéfa strany Zemánka zástupci předsednictva ČSSD nabádali své krajské kolegy k tomu, aby se hejtman vzdal své funkce. „Kdyby býval hned rezignoval, mohlo to být vnímáno, že tu skutečnost přijal a že si je vědom, že udělal něco protizákonného. Já se domnívám, že se opravdu ocitnul na nepravém místě v nepravou chvíli, což se nám může všem stát,“ uvedl Zemánek.

Dodal však, že Rozbořil jako obviněný momentálně nemůže kandidovat v příštích krajských volbách. „Pokud ty opravné prostředky nebudou dost rychlé, na kandidátní listině nebude moci být,“ dodal Zemánek.

Policie tento týden obvinila Rozbořila a další tři lidi, mezi kterými jsou dva důstojníci policie. Rozbořil s obviněním nesouhlasí a podal proti němu stížnost, protože je to podle něj nedorozumění. Novinářům ve čtvrtek řekl, že úplatek nenabízel. „Má role v této kauze je podle mého názoru nepodstatná a rozhodně nejsem klíčovou osobou,“ konstatoval Rozbořil,  který je hejtmanem od roku 2012.