Sobotka: Česká armáda je připravena zůstat v Afghánistánu

Česko je připravené jednat o prodloužení mise českých vojáků v Afghánistánu i po roce 2016, oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Debata se spojenci o takovém kroku však zatím nezačala. Sobotka reagoval na rozhodnutí Spojených států, které příští rok nestáhnou většinu svých vojáků z Afghánistánu, jak původně plánovaly.

Česká armáda má schválenou misi v Afghánistánu do konce roku 2016. V zemi na začátku září působilo 281 vojáků. Většina z nich slouží ve strážní rotě, která hlídá okolí letecké základny Bagrám. Česko počtem vojáků patří mezi deset největších přispěvatelů do mezinárodní operace. V zemi je také český lékařský, výcvikový a logistický tým.

Sobotka čeká na návrhy spojenců

Premiér Sobotka nyní znovu naznačil, že české působení v Afghánistánu neskončí ani příští rok. Pomáhat je podle něj nutné tak dlouho, dokud nebude jisté, že tamní vláda bude mít nad svým územím kontrolu.

„Čekáme v příštích týdnech na to, s jakými návrhy a požadavky směrem k České republice spojenci přijdou. Podle toho budeme jednat a podle toho vláda připraví příslušný mandát, který by pro další období měla projednat vláda i parlament,“ řekl Sobotka. Premiér už minulý měsíc po jednání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem řekl, že Česko se zřejmě bude angažovat v Afghánistánu i po roce 2016.

Česká armáda je připravena zůstat v Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Zatímco český premiér změnu plánů pouze nevyloučil, Spojené státy už ve věci vydaly oficiální rozhodnutí: 9800 vojáků ponechají v Afghánistánu i po většinu příštího roku. „Jen tento rok přišly o život tisíce afghánských vojáků a mnoho civilistů. A afghánské síly stále nejsou tak silné, jak by potřebovaly,“ zdůvodnil prezident USA Barack Obama.

Stoltenberg rozhodnutí USA uvítal

Nový plán počítá se snižováním počtu amerických vojáků v zemi až v roce 2017, kdy má jejich číslo klesnout na 5500. Zůstanou přitom rozmístěni na čtyřech základnách: v Kábulu, Bagrámu, Dželálábádu a v Kandaháru.

„Přes dva tisíce dvě stě Američanů zemřelo, aby chránili bezpečí Spojených států a pomohlo lepší budoucnosti afghánského lidu. Dnešní rozhodnutí prezidenta o další přítomnosti našich vojáků vzdává této oběti poctu,“ uvedl americký ministr obrany Ashton Carter. Rozhodnutí
Washingtonu uvítal také generální tajemník NATO Stoltenberg.

Bezpečnostní situace v Afghánistánu se v posledních měsících zhoršila. Hnutí Taliban, které již dříve ovládalo rozsáhlá území na afghánském venkově, nyní útočí také na velká města. Koncem září bojovníci Talibanu obsadili severoafghánské město Kunduz s 300 tisíci obyvateli. Nyní jsou prý před branami města Ghazní na jihovýchodě Afghánistánu.