Skener najde uvnitř kamionu živé lidi, a to během pár minut

Nákladní prostor kamionu není potřeba otevřít (zdroj: ČT24)

Jihočeští policisté testují přístroj, který pomáhá s vyhledáváním lidí uvnitř kamionů. Zrychlit by se tak mohly kontroly na hranicích, kde by policisté hledali uvnitř kamionů uprchlíky. Přístroj sice nerozliší člověka od zvířete – živý organismus ale pozná neomylně.

Nákladní prostor kamionu není potřeba ani otevřít. Zkontrolovat je tak možné i auto s celní plombou. Řidič a spolujezdci ovšem vůz opustit musí, jejich přítomnost by výsledky zkreslovala. „Je to pro nás jednodušší a rychlejší než při jiných postupech. Zkoušíme, zda by mohl být k dispozici policii, ať už se týče služby kriminální policie, případně pořádkové služby, či dopravních hlídek," uvedl mluvčí jihočeských policistů Miroslav Doubek.

Celé zařízení se vejde do kufru policejního auta a nevyžaduje složité zacházení – snadné převážení z místa na místo a rychlá manipulace tak možnosti jeho využití ještě zvyšují.

„Přístroj je opatřen čtyřmi čidly, která se připevní na rám pomocí magnetu. Potom se spustí v počítači program, který vyhodnocuje informaci z těch čidel," vysvětluje policista Zdeněk Neubauer. Z monitoru pak vyškolený policista vyčte, jestli je mezi nákladem někdo živý. Výsledek zná přitom do dvou minut od upevnění prvního čidla.