Lékařské doporučení: Defibrilátory na paluby všech letadel

Reportáž: Nová doporučení pro resuscitaci (zdroj: ČT24)

Defibrilátory by se měly objevit na palubách všech evropských letadel. Ve svých nových pravidlech to doporučuje Evropský výbor pro resuscitaci. Na starém kontinentě taková praxe dosud není povinná, ročně přitom v evropských oblacích zemře na následky kolapsu zhruba tisíc lidí.

Na rozdíl od Spojených států, kde musí být defibrilátor v každém dopravním letadle, je evropský přístup benevolentnější a záleží na jednotlivých leteckých společnostech, zda defibrilátor pořídí.

ČSA disponují defibrilátory ve všech typech airbusů, na menších, turbovrtulových dopravních letadlech se je zavádět nechystají. „České aerolinie v této chvíli neuvažují o vybavení defibrilátory i na paluby letadel ATR. Letadla typu ATR jsou nasazována na krátké tratě,“ uvedly. V tom případě je na řadě školený personál.

Letadla se třiceti a více sedadly také musejí mít lékařské vybavení (to znamená léky, pomůcky atd.), ale pouze pokud je nejbližší letiště vzdálené více než hodinu letu.

Srdeční zástava ročně postihne sedm tisíc Čechů

Nově doporučené postupy, které zveřejnil Evropský výbor pro resuscitaci, budou v platnosti po dalších minimálně pět let. Odborná společnost v nich uvedla i pravidla první pomoci. Každý by měl umět zapnout na svém mobilním telefonu hlasitý odposlech a použít obě volné ruce.

„Když se telefon položí vedle pacienta, operátor slyší, co se na místě děje, a je schopný dávat instrukce,“ doplňuje předseda České resuscitační rady Anatolij Truhlář. „Vstupuje do interakce a zůstává s volajícím na telefonu po celou dobu, kdy je poskytována první pomoc.“

Návodné video: Jak na resuscitaci? (zdroj: ČT24)

V Česku postihuje srdeční zástava ročně sedm tisíc lidí, v Evropě je to za stejné období půl milionu. Při provádění resuscitace laickými zachránci se šance na přežití srdeční zástavy zvyšuje asi dvakrát až třikrát.

„Okamžitě stlačujte hrudník do dostatečné hloubky a rychle. Neztrácejte drahocenný čas,“ doplňuje předsedkyně ERC Maaret Castrénová. „Pokud postižený nereaguje a nedýchá normálně, stlačujte střed hrudníku do hloubky minimálně pět centimetrů frekvencí 100 až 120 stlačení za minutu.“