Ředitel hradní bezpečnosti končí, je už třetím odvolaným kvůli trenýrkám

Události: Šéf hradní bezpečnosti Jan Fulík končí (zdroj: ČT24)

Již třetí z lidí, kteří mají na starost ochranu Pražského hradu a prezidenta republiky, končí ve funkci kvůli trenýrkám. Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář odvolal Jana Fulíka z funkce ředitele Odboru bezpečnostního v souvislosti s nahrazením prezidentské standarty trenkami. Kvůli tomu již z Hradu odešel šéf prezidentovy ochranky a velitel Hradní stráže.

„Předpokládám, že je to poslední personální změna, která má souvislost s oním incidentem na Pražském hradě,“ řekl k Fulíkově odvolání prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Prezidentskou standartu nahradili červenými trenýrkami členové umělecké skupiny Ztohoven. Chtěli tak kritizovat prezidentovu politiku, vedle debaty o prezidentovi či vhodnosti takového činu se také rozhořela diskuse o důkladnosti zabezpečení Pražského hradu a bezpečnosti hlavy státu.

Členové skupiny Ztohoven vnikli na střechu Hradu v přestrojení za kominíky v sobotu 19. září. „Dnes nad Pražským hradem konečně zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic,“ uvedla skupina k akci na svém webu. Hrad čin označil za zneuctění státních symbolů a hovoří o fašizaci pražské kavárny.

Po šéfovi prezidentské ochranky Petru Dongresovi, který požádal o převelení, opustil Hrad také velitel tamní stráže Radim Studený.

Žalobce minulý týden podal soudu návrh na potrestání účastníků akce. Trojice podezřelých mužů ve věku 33 až 41 let se podle žalobců dopustila výtržnictví, krádeže a poškození cizí věci.

Nad razantností prezidenta Zemana při odvolávání lidí kvůli vyvěšení rudých trenýrek nad Hradem se už dříve pozastavil například ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zaujala ho zejména paralela s neodvoláním kancléře Mynáře, který na Hradě setrvává, ač nemá prověrku Národního bezpečnostního úřadu na stupeň přísně tajné. Proti neudělení prověrky se Mynář minulý týden odvolal.