Policie se snaží předpovídat, kde a kdy se stane trestný čin

Události: Mapa kriminality (zdroj: ČT24)

Policie umí díky počítačům předpovídat, jaké trestné činy, kde a kdy se stanou. Ze svých statistik sestavuje mapu rizikových míst. Například v Kolíně zapojila policie do prevence i strážníky nebo probační službu. Po necelém roce fungování tak snížili kriminalitu až o 60 procent. O systém se už zajímají další české kraje, ale také třeba policie Německu.

Policisté v Kolíně vyrážejí do ulic s tablety. V nich mají přesné adresy míst, kde se podle statistiky můžou nejčastěji setkat s kriminalitou. Zabraňovat zločinům, které se ještě nestaly, vyrážejí od nového roku.

Například v pátek dopoledne se podle statistik kradou kola na místním nádraží. Krádeže jsou navíc často fingované. Podle policistů také stále platí, že pachatelé se na místo činu vracejí a že příležitost dělá zloděje.

Systém automaticky ukazuje kritická místa

Za mapou kriminality stojí důmyslný počítačový systém. Do něj se zadávají údaje ze záznamů. Například časové rozmezí, ve kterém se trestný čin asi stal, a také druh trestné činnosti. „Na základě toho se nám automaticky vygenerují kritická místa,“ vysvětlil Jiří Fejfar z kolínské policie.

Policisté na nádraží kontrolují podezřelé a tablet jim opět zjednodušuje práci. „Během několika sekund se zobrazí, jestli je kontrolovaný člověk v naší databázi - vidíme jeho případnou trestní minulost,“ řekla Iva Nasadošová z kolínské policie.

O mapu kriminality mají zájem i v Německu

Praxi ze středních Čech si chtějí vyzkoušet i policisté z Jihočeského nebo Královéhradeckého kraje, ale také z Německa. 

„Analytické pracoviště samozřejmě zpracovává data k jednotlivým trestným činům, ale takovýto systém podobný mapám kriminality do současné doby nemáme,“ konstatovala policejní mluvčí z Hradce Králové Ivana Ježková.

Do praxe už mapy kriminality zavádějí v Jihomoravském kraji. Například v Brně je rizikové tradičně centrum města - konkrétně náměstí Svobody nebo Hlavní nádraží. Petra Ledabylová z jihomoravského krajského policejního ředitelství dodala, že ke každému trestnému činu nebo přestupku, a to i včetně přestupku v dopravě, přiřazují u nich v databázi i GPS souřadnice.