Zeman zrušil norské velvyslankyni pozvánku na oslavy 28. října

Prezident Miloš Zeman zrušil pozvání norské velvyslankyně Siri Ellen Sletnerové na oslavy státního svátku 28. října. Oznámil to prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman tak reaguje na postup norských úřadů v kauze rodiny Michalákových. Sletnerové byly zrušeny pozvánky na veškeré akce pořádané prezidentskou kanceláří.

Pan prezident na základě kauzy dětí Michalákových a postupu norských úřadů v této záležitosti zrušil pozvání velvyslankyně Norského království na oslavy státního svátku 28. října 2015. A to oslavy, které pořádá Kancelář prezidenta republiky. Velvyslankyně Norského království byla o této věci vyrozuměna diplomatickou nótou, která byla zaslána dnes ráno.
Jiří Ovčáček
mluvčí prezidenta republiky

Prezident Zeman už v úterý uvedl, že by ČR mohla do Prahy na takzvané konzultace zavolat svého velvyslance z Norska. Podle hlavy státu se tento krok podniká v případech, kdy se chce vláda zastat svých občanů.

Norská ambasáda vyrozumění diplomatickou nótou potvrdila, Zemanovo rozhodnutí nechce komentovat.

Mohu potvrdit, že dnes ráno jsme dostali zprávu z Hradu ohledně toho, že paní velvyslankyně není vítána na oslavě… Nechceme to vůbec komentovat.
Terje Englund
mluvčí norského velvyslanectví v Praze

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) má prezident právo rozhodnout o tom, koho na Hrad na oslavu pozve a koho ne. „Rozumím tomu, že využil této příležitosti, aby demonstroval postoj k rozhodnutí norských úřadů,“ citoval premiéra na Twitteru vládní mluvčí Martin Ayrer.

Předseda vlády už dříve uvedl, že rozhodnutí norských úřadů je bezohledné k matce i k „biologické rodině“. Pokud podle něj své rozhodnutí potvrdí, nepochybně to poškodí česko-norské vztahy. Michalákové zároveň nabídl, že pokud využije všechny možnosti odvolání proti rozhodnutí Osla a odvolá se k Evropskému soudu pro lidská práva, Česko ji ve sporu podpoří.

Hamáček: Norsko muselo nějakou reakci očekávat

Na rozhodnutí Hradu nepozvat norskou velvyslankyni na oslavy Dne vzniku samostatného československého státu už reagovali přední čeští politici. Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) by dal přednost jinému postupu. „Obávám se, že to není řešení. Určitě by byla lepší dohoda. Ta reakce není úplně ideální,“ uvedl.

Zeman nepozval norskou velvyslankyni na oslavy 28. října (zdroj: ČT24)

Předseda třetí koaliční strany Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) rozhodnutí prezidenta chápe. Zeman podle něj vyslal Norsku jasný signál. Zhoršení vztahů s Oslem se ale nebojí. „Obával bych se, pokud bychom vyhlásili válku nebo odvolali velvyslankyni,“ poznamenal šéf lidovců.

Podle předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) je tento krok jednou z mála možností, jak mohl prezident vyjádřit svůj nesouhlas s postupem norských úřadů. Norsko podle něj muselo očekávat, že Česko dá nějakým způsobem svůj nesouhlas najevo. „Kancelář prezidenta republiky nebo pan prezident osobně se rozhodl zvolit tento postup a já tento postup respektuji… Nemyslím si, že to je něco nestandardního,“ dodal.

Eva Michaláková se svými dětmi
Zdroj: ČT24

Norské úřady v úterý rozhodly, že má Eva Michaláková přijít o rodičovská práva ke svým dvěma synům. Mladší z nich, šestiletý chlapec má jít k adopci. Rozhodnutí zatím není pravomocné, matka se proti němu odvolá. Syny Denise a Davida odebrala norská sociální služba českým rodičům v květnu 2011 kvůli podezření ze zneužívání a zanedbávání. To se sice dosud nepotvrdilo, soud však považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů.

Fiala: Nezapomínejme, že čerpáme z norských fondů

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je věcí Zemana, koho na oslavu státního svátku pozve nebo nepozve. „Jakkoli taky nejsem schopen pochopit přístup norských úřadů k českým úřadům, já bych takovýto krok o státním svátku nevolil, hledal bych jiné mechanismy,“ řekl.

Předseda ODS Petr Fiala nepovažuje Zemanovo gesto za šťastné. „Nepozvat někam norskou velvyslankyni, nebo dokonce hrozit odvoláním velvyslance to přeci není žádné řešení,“ uvedl Fiala. Připomněl také, že Česká republika čerpá prostředky z norských fondů a i z toho důvodu je třeba ve sporu kolem dětí Michalákových postupovat obezřetně.

Fiala upozornil také na to, že norská diplomatka není první, koho Zeman nepozval na oslavy 28. října. „Pan prezident s těmi pozváními nakládá různě. Vzpomeňme, jak v minulých letech nezval některé rektory, kteří se mu nelíbili,“ dodal předseda občanských demokratů.

„Nemyslím si, že bychom měli právo mu říkat, koho má a nemá pozvat, ale nemyslím si také, že by to mělo vést k nějakému dramatickému zhoršení vzájemných vztahů, neřkuli k narušení diplomatických vztahů s Norskem,“ reagoval místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Bývalý diplomat: Od Zemana je to přehnaný krok (zdroj: ČT24)

Zaorálek se s velvyslankyní sejde

Diplomatickou protestní nótu ve středu předal norské ambasádě také ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Česko je podle nóty rozhodnutím znepokojeno a má pochybnosti, že je v souladu s mezinárodními závazky Norska.

Zaorálek předpokládá, že se s velvyslankyní sejde po jejím návratu do Prahy. Podle ambasády se Sletnerová vrátí začátkem příštího týdne. V úterý se šéf české diplomacie setkal s její zástupkyní Monicou Stenslandovou a tlumočil jí rozhořčení české vlády nad postupem úřadů.

Postupem v takových kauzách, jako je případ Michalákových, se budou zabývat i ministři zemí V4.

Případu se letos v lednu věnovali i Reportéři ČT, kteří mohli nahlédnout do rozsudků dvou odvolacích norských soudů. Kauza podle nich není tak úplně černobílá, jak by se mohlo zdát:

Světla a stíny "norského" případu (zdroj: ČT24)