Maďarsko nás požádalo o další techniku, řekl Stropnický

Maďarsko žádá českou vládu o další pomoc v souvislosti s přílivem uprchlíků. Stojí především o techniku – terénní a nákladní automobily, ale i o více než 100 policistů. Během jednání bezpečnostní rady státu to novinářům řekl ministr obrany Martin Stropnický. Už v pondělí kabinet odsouhlasil nasazení 25 vojáků či pěti nákladních vozů – do Maďarska mají zamířit od poloviny října.

„Tentokrát je požadavek Maďarů širší, například o techniku vybavenou nočním viděním a další prostředky,“ sdělil Stropnický s tím, že o novém požadavku bude ve středu jednat se zástupci Generálního štábu Armády ČR. Spolu s technikou zamíří na východ také vojáci, ale především jako její obsluha.

Nejde o to, aby český voják chodil po maďarské hranici. Říkal jsem, že to by asi ani Maďaři nechtěli. Rozumím tomu - má to i svou psychologickou rovinu.
Martin Stropnický
Ministr obrany ČR

Velmi pravděpodobné je i plánované nasazení dalších policistů. Může jít o více než sto lidí. „To je ale záležitost pana ministra vnitra,“ dodal Stropnický.

Oba ostatně budou o pomoci Maďarsku jednat na čtvrtečním zasedání ministrů vnitra zemí EU. V pondělí vláda rozhodla o tom, že kromě 25 vojáků a pěti automobilů poputuje do Maďarska také vrtná souprava a deset polních kuchyní.

Stropnický: Požadavek Maďarů je nyní mnohem širší (zdroj: ČT24)

Ke Kurdům by mohly zamířit české samopaly

Česko také velmi konkrétně uvažuje, že poskytne zbraně Kurdům bojujícím proti Islámskému státu. Podle ministra obrany by jim mohlo poslat samopaly.„Budeme o tom jednat s Američany, protože potřebujeme přepravce," dodal Stropnický. 

Česká vláda už loni v srpnu schválila darování munice ze starších armádních zásob Kurdům v hodnotě 41 milionů korun. Do Iráku poté putovalo prostřednictvím Kurdské regionální rady přes osm milionů kulometných nábojů ráže 7,62 milimetru a více než 5000 nábojů do protitankového granátometu RPG-7. Letos v červenci česká vláda rozhodla o dodání zbylých více než deseti milionů puškových nábojů ráže 7,62 milimetru do samopalů typu Kalašnikov a 5000 ručních granátů.

Vláda bude moci okamžitě zavést kontroly na hranicích

Bezpečnostní rada státu schválila materiál ministerstva vnitra, který počítá s konkrétními variantami postupu v případě změny migračních proudů. Vláda by na jeho základě v případě potřeby mohla okamžitě rozhodnout o přijetí mimořádných opatření. Tím by mohlo být třeba znovuzavedení kontrol na hranicích. Policie a armáda jsou podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) připraveny k nasazení do pěti hodin. Taková situace by podle něj mohla nastat třeba v okamžiku, když by některý z okolních států obnovil kontroly na hranicích, a migranti tak cestovali do Německa přes Česko.

Syrských migrantů je na Blízkém východě a v Africe podle českých zpravodajců 10,5 milionu. Nejvíce registrovaných syrských uprchlíků – tzv. vnitřně přesídlených – hlásí přímo Sýrie, kde jde o šest milionů lidí. Další asi dva miliony jich jsou v Turecku, přes 600 tisíc v Jordánsku a dalších několik set tisíc v Libanonu. Podle premiéra Sobotky představují největší riziko další migrace.  

Druhým materiálem, který schválila bezpečnostní rada, je koncept o budoucím směřování policie v letech 2016–2020. Dokument podle Chovance počítá s navýšením počtu policistů na 44 142 a s celkovým navýšením rozpočtu v příštích pěti letech kumulativně o deset miliard korun. Nyní u policie slouží zhruba 40 tisíc lidí.

Jednání bezpečnostní rady se zúčastnil i prezident Miloš Zeman. Podle Sobotky ho členové seznámili s aktuálními opatřeními týkajícími se migrace, tedy například pomoci Maďarsku na posílení hranice.