Další hrozba pro okradené harvardské podílníky. Holding je prý na hraně krachu

Peníze pro okradené klienty jsou opět v ohrožení (zdroj: ČT24)

Harvardskému průmyslovému holdingu hrozí krach. Firma, kterou v devadesátých letech vytuneloval Viktor Kožený, může podle současného šéfa v nejbližší době skončit v insolvenci. Okradení klienti by tak definitivně ztratili naději, že se jim alespoň nějaké peníze vrátí. Dozorčí rada tentokrát viní likvidátora společnosti a žádá jeho odvolání. Ten pochybení odmítá.

Jak vymoci pro okradené akcionáře Harvardského průmyslového holdingu asi 20 miliard? Úkol, na který zatím nenašel recept likvidátor Zdeněk Častoral. Proti němu má zatím stále navrch podnikatel ukrývající se v luxusním bahamském resortu – Viktor Kožený. 

Podle dozorců holdingu se navíc šance na navrácení peněz nyní povážlivě tenčí. „Představenstvo má závažné podezření, že společnost je na hraně insolvence, ne-li už za hranou,“ uvedl předseda představenstva Harvardského průmyslového holdingu Karel Staněk. Šéf dozorčí rady Karel Staněk pak dodává, že likvidátor už čtyři roky nekomunikuje a nepouští je do účetnictví. 

Častoral to ovšem odmítá: „To jsou zavádějící výroky právě proto, že ta kritická situace vznikla tím, že majetek byl vyveden ze společnosti už v roce 1996.“

Viktor Kožený (rok 1998)
Zdroj: ČTK/AP

Představenstvo tvrdí, že je kvůli nedostatku peněz ohroženo vymáhání luxusní vily v americkém Aspenu, kterou matce Viktora Koženého zablokovala tamní justice. Americký soud totiž požaduje složení asi patnáctimilionové kauce. „Věříme, že soud zruší tento bod, anebo ho sníží, protože by bylo nelogické, aby poškozená organizace ještě platila nějaké finanční prostředky,“ uvedl Častoral.

Dozorčí rady podle svého šéfa už podala žalobu na odvolání likvidátora. Podle Častorala jde ale o účelové snahy.

Momentka z valné hromady Harvardského prům. holdingu - srpen 1997
Zdroj: ČTK

Kromě Viktora Koženého by měl likvidátor vymáhat peníze také od Borise Vostrého. Někdejší vysoký důstojník technické správy StB byl jedním z nejbližších spolupracovníků Koženého. Situaci stěžuje fakt, že oba muži jsou papírově téměř nemajetní. Samotného Viktora Koženého odsoudil pražský vrchní soud k desetiletému trestu a povinnosti nahradit 16miliardovou škodu. Trest potvrdil i nejvyšší soud.

Viktor Kožený odsouzený za vytunelování fondů k desetiletému vězení už dříve jakékoli nezákonnosti odmítl. „Ten soud byl fraška. Vidíme politické procesy více než 20 let po revoluci,“ komentoval celou záležitost Kožený v říjnu 2012.

O vydání finančníka pobývajícího na Bahamách usiluje Česko už jedenáct let. Neuspěly zatím ani Spojené státy, které chtěly Koženého stíhat kvůli korupci při privatizaci v Ázerbajdžánu. Kromě Viktora Koženého byl za tunel v Harvardských fondech odsouzen i jeho někdejší společník Boris Vostrý. Ani on ale do vězení nenastoupil a dodnes se ukrývá ve středoamerickém státě Belize.

Kožený zbohatl počátkem 90. let na české kuponové privatizaci. V roce 1990 v Praze založil Harvardské fondy, které v první vlně kuponové privatizace získaly body od více než 800 tisíc držitelů investičních kuponů, což byla téměř desetina účastníků.

Masivní mediální kampaň přiměla statisíce Čechů k tomu, aby s příslibem desetinásobného zisku kupovala kupony a vzápětí je postoupila fondům. Ty vzápětí Kožený spojil a přeměnil na investiční společnosti. Jednoduchý krok mu umožnil, aby získal moc nad penězi, poslal holding do likvidace a jako vítěz veřejné soutěže peníze převedl do zahraničních firem.

Kožený má irské občanství a žije na Bahamách. Stíhán je i v USA, kde je obviněn mimo jiné za úplatkářství spojené s privatizací v Ázerbájdžánu. Bahamy jej však dosud nevydaly. Vostrý žije ve středoamerickém státě Belize.

Viktor Kožený
Zdroj: ČT24