Stát v pátek spustí zátah na opilé děti, do akce pošle tisíce policistů

Mladí Češi patří dlouhodobě k evropské špičce v pití alkoholu a státu už s tímto nelichotivým prvenstvím došla trpělivost. V barech a restauracích proto v pátek začnou rozsáhlé kontroly, které se zaměří na zakázaný prodej alkoholu dětem. Kontroly potrvají až do konce roku. Změnu má přinést i chystaný zákon, podle kterého budou za opilé děti hrozit majitelům hospod pokuty.

Počet dětí se zkušeností s alkoholem podle dlouhodobých výzkumů OECD v Česku neustále roste. Od roku 2002 konkrétně stoupl ze 70 na 94 procent. Stát proto připravuje rozsáhlou akci, kterou bude řídit policie.

„Jedná se o nejmasivnější opatření proti provozovatelům restaurací,“ řekl na tiskové konferenci ředitel pořádkové policie Martin Hrinko. Na kontrole se kromě policistů budou podílet i živnostenské úřady, Česká obchodní inspekce, hasiči, celníci, hygienici nebo zdravotníci.

Pokuty budou na horní hranici

Kontroly se zaměří mimo jiné na provozovny, kde už v minulosti byly problémy. „Současně vezmeme i restaurace, kde máme podezření, že by takové problémy mohly být,“ doplnil Hrinko. Kontroly podle něj budou mít i preventivní charakter. „Nejedná se o šikanu provozovatelů,“ zdůraznil.

Policie podle Hrinka akci ohlásila předem, aby se na ni mohli provozovatelé připravit. Případné tresty ale potom budou nemilosrdné. “Nebudeme kompromisní, při udělování pokut půjdeme na samou horní hranici sankcí,“ upozornil.

Tisková konference k zahájení kontrol nalévání alkoholu dětem (zdroj: ČT24)

Provozovatelé barů, kteří pochybí, mohou dostat na místě blokovou pokutu až 5000 korun. Pokud by se provinění řešilo podle přestupkového zákona, tak hrozí pokuta až 15 tisíc korun. Do kontrol se zapojí několik tisíc policistů. Inspektoři také mohou některé bary nebo diskotéky při problémech na několik dní zavřít.

Česko kvůli opilým dětem čelí kritice

Česká republika je kvůli problémům dětí s alkoholem opakovaně kritizována od mezinárodních organizací. Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila vzrostl za posledních dvacet let  počet mladistvých, kteří pravidelně pijí alkohol, o 100 procent.

Problém je podle Vobořila i v tom, že je alkohol ve společnosti příliš tolerovaný. “Lidé až v 97 procentech vlastně nevnímají žádné riziko užívání alkoholu,“ uvedl s tím, že by rozsáhlé kontroly mohly přispět ke změně. 

Opilý nezletilý v baru? Pokuta až 300 tisíc

Vláda chce s opilými dětmi bojovat i návrhem zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Podle normy budou mít provozovatelé restaurací a hospod nově povinnost zajistit, aby se v jejich zařízení nevyskytoval žádný opilý nezletilý. Budou tak nést odpovědnost i za děti, které už opilé přijdou. 

Pokud zákon poruší, bude provozovatelům hrozit za správní delikt pokuta až 300 tisíc korun a zákaz činnosti na šest měsíců. Sněmovna se má zákonem zabývat na schůzi, která začne ve středu.

  • § 16 
  • Prodejce, který prodává alkoholické nápoje v provozovně stravovacích služeb, je povinen zajistit, aby se v této provozovně nezdržovala osoba mladší 18 let, která je zjevně pod vlivem alkoholu. Za tím účelem je prodejce oprávněn tuto osobu vyzvat k opuštění provozovny. Tato osoba je povinna výzvy uposlechnout.