Vojáci odjedou pomoci s ochranou maďarských hranic 15. října

Dvě desítky vojáků a především armádní techniku pošle Česko na pomoc maďarskému vojsku. Česká armáda pomůže s logistikou při hlídání maďarských hranic. Zástupce náčelníka generálního štábu František Malenínský řekl ČT, že vojáci budou v Maďarsku operovat ve dvou etapách, první začne 15. října.

Maďarsko se obrátilo na české ministerstvo obrany s nabídkou na zapojení do humanitární mise na hranicích před deseti dny. Vláda již souhlasila, armáda proto začala připravovat výjezdy, kterých se zúčastní malé skupiny vojáků. Mělo by jich být dvacet, pokud ale Budapešť požádá, může jich přibýt. „Máme připravenou zálohu, abychom jim pomohli ve větší míře,“ řekl František Malenínský.

Působení v Maďarsku označuje armáda za cvičení. Proběhnou celkem dvě, první začne 15. října a potrvá měsíc, potom se čeští vojáci do země ještě vrátí 5. ledna a zůstanou dva měsíce až do počátku března.

Vojáci s sebou vezmou tatry a kuchyně

Do Maďarska především pojede česká vojenská technika, celkem sedm vozidel: pět nákladních Tater 815, přepravník kontejnerů Tatra Multilift a pojízdná dílna. Vojáci si vezmou také vrtákovou soupravu. „Slouží k tomu, aby provázela zemní práce, a vytváří díry, aby se mohl postavit třeba plot,“ popsal zástupce náčelníka generálního štábu.

Maďarská armáda dostane k dispozici také deset polních kuchyní PK-60. „Pro začátek uvažujeme, že jim dáme instruktory s tlumočníkem, abychom je naučili dělat na našich polních kuchyních. Oni tuto výbavu ve svých strukturách nemají,“ poznamenal Malenínský.

I jinam? Nic není vyloučeno

Podle Františka Malenínského je armáda připravena podobným způsobem vypomoci i v dalších zemích, pokud se s obdobnou žádostí na Česko obrátí. „Možnosti jsou široké. Pokud požádá daná strana Českou republiku, ministerstvo obrany a vláda schválí naši účast, tak jsme připraveni pomoci i dalším zemím Evropské unie,“ uvedl.