Daňová Kobra obvinila 16 lidí za obchody s mědí, škoda je 400 milionů

Daňová Kobra obvinila šestnáct lidí včetně tří Slováků a tři firmy z krácení DPH při obchodech s mědí, niklem a zinkem se škodou až 400 milionů korun. Obviněným hrozí až deset let vězení. Sazba se ale může ještě o třetinu zvýšit, protože pachatelé podle kriminalistů působili jako organizovaná zločinecká skupina.

Kobra prověřovala případ s krycím jménem CUPRAL na základě podnětu Finančního analytického útvaru ministerstva financí. Trestné činnosti se obvinění údajně dopouštěli od roku 2012. Všichni jsou stíhaní na svobodě. Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Pachatelé údajně dováželi kovy ze zahraničí k účelově vytvořeným společnostem, které se pak vyhýbaly placení daní. „Docházelo zde k takzvaným intrakomunitárním dodávkám zboží zejména ze Slovenské republiky, zboží tedy přecházelo hranici nezatížené DPH a dále se prodávalo na území České republiky,“ popsal systém šéf protikorupční policie Jaroslav Vild. Na vyšetřování proto spolupracovali i slovenští policisté.

Exekucí policie zajistila 186 milionů

Na akci centrály navázali specialisté ze Zlína, kteří rozkryli obchod s měděnými katodami dovezenými především ze Srbska a Ruska. Z Česka je pak pachatelé zdánlivě vyváželi do dalších států Evropské unie, i když reálně zůstávaly v ČR a přeprodávali je v účelově založených řetězcích. Kriminalisté tvrdí, že rozkrytím trestné činnosti zachránili státu téměř 400 milionů korun. Exekucí reálně zajistili 186 milionů.

Podle náměstka ředitele Krajského ředitelství policie Zlínského kraje Jindřicha Kučery bylo případ obtížné odhalit, protože trestnou činnost zakrývalo legální počínání při výkupu druhotných surovin.

Případ CUPRAL
Zdroj: Daňová kobra

Za rok zachránila Kobra 1,9 miliardy

Kobra je složená z policistů, celníků a specialistů finanční správy. Funguje od loňského června a za první rok existence podle policie zabránila daňovým únikům za 1,9 miliardy korun a obvinila přes dvě stovky lidí.

Letos v únoru zasahovala například na Kladensku, kde bylo zatčeno 29 lidí kvůli fiktivnímu zakládání firem a krácení daní za zhruba 300 milionů korun. Další odhalené kauzy se týkaly třeba fiktivních obchodů s reklamou, pohonnými hmotami, textilem, stroji, stavebními pracemi, ale také s toaletním papírem, cigaretami nebo tabákem.