Nárok seniorů na očkování zdarma je jen teoretický - v praxi nefunguje

Už měsíc mají senioři ze zákona nárok na bezplatné očkování proti pneumokokovým infekcím. Lékaři ho ale pacientům zatím neposkytují - nemůžou vakcínu vyúčtovat pojišťovnám. Ty čekají, až státní lékový ústav stanoví její cenu. Podle ministerstva zdravotnictví ale zákroky probíhat můžou. Ve čtvrtek budou zástupci ministerstva a zdravotních pojišťoven situaci řešit.

Na pneumokokové infekce, jako třeba zápal plic anebo zánět mozkových blan, umírá v pokročilém věku každý čtvrtý nakažený. Jenže kdo ze seniorů teď projeví zájem se nechat proti těmto infekcím očkovat, buď si musí vakcínu zaplatit ze svého, anebo počkat. Lékaři to zdůvodňují tím, že nedostali pokyn z pojišťoven.

Novela zákona, podle které mají lidé starší 65 let nárok na bezplatné očkování, přitom platí od začátku září, tedy už měsíc.

Praktický lékař Igor Karen, který je místopředsedou Společnosti všeobecného lékařství, ve středu 30. září konstatoval, že stále není k dispozici žádné avízo z žádné zdravotní pojišťovny, jak postupovat. „Nemáme vůbec jistotu, jestli to zdravotní pojišťovna proplatí,“ uvedl.

Očkování
Zdroj: David Cheskin/ČTK/PA/David Cheskin

„Novela zákona předběhla praxi,“ konstatovala mluvčí Pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadečková. Pojišťovna totiž podle ní nezná cenu, za kterou bude tuto vakcínu hradit. „Proto musíme počkat, až bude cena stanovena,“ dodala.

  • Pneumokoky má v nosohltanu většina zdravých lidí. Při oslabení organismu se ale šíří do celého dýchacího traktu a vyvolávají závažná onemocnění. Pneumokok způsobuje záněty středouší, nosních dutin, plic či mozkových blan a u řady pacientů zanechá následky, jako jsou neurologické poruchy, epilepsie či vážná porucha sluchu.

Všeobecná zdravotní pojišťovna ale tvrdí, že jednu ze dvou dostupných vakcín už ordinacím proplácí. „Existence či neexistence metodického pokynu nebrání tomu, aby byla pneumokoková vakcína klientům hrazena,“ uvedla VZP ve svém vyjádření pro Českou televizi.

Podle schváleného očkovacího schématu by se měli pacienti nechat očkovat oběma vakcínami, které jsou proti pneumokokovým infekcím k dispozici. 

Každá ze dvou vakcín funguje na jiném principu, nedají se zaměňovat

Podle České vakcinologické společnosti je ovšem omylem se domnívat, že obě vakcíny jsou zaměnitelné, protože obě chrání proti pneumokokovým onemocněním. „Nejsou zaměnitelné - fungují na úplně jiném principu,“ vysvětlil Roman Chlíbek, místopředseda Národní imunizační komise a vědecký sekretář České vakcinologické společnosti.

Ministerstvo zdravotnictví zdůrazňuje, že nárok pojištěnců na očkování je nezpochybnitelný. Proto lékařům i pacientům radí ptát se přímo pojišťovny, jak očkování uhradí. Nejasnosti chce s pojišťovnami řešit ve čtvrtek.

Události: Senioři zaplatí očkování zdarma (zdroj: ČT24)