Nová pravidla pro udělení azylu mají být rychlejší a přísnější

Poslanci od dubna projednávají nová pravidla pro udělování azylu v Česku. Novela reaguje i na aktuální uprchlickou krizi v Evropě. Děti bez rodičů by například měly mít možnost bezplatné zdravotní péče. Dospělí by mohli začít pracovat dříve než po roce pobytu v Česku.

Bezpečnostní výbor sněmovny už nová pravidla podpořil, navrhl ale, aby se zkrátily lhůty, dokdy cizinci nesmějí v Česku pracovat. Obce, na jejichž území je zařízení pro imigranty, by také mohly od vlády dostat mimořádné dotace a rovněž osm korun na den na každého cizince.

V momentě, kdy cizinec zařízení opustí, musí mít u sebe alespoň čtyři sta korun, aby měl na cestu za hranice. Pokud nebude mít své peníze, dostane je od státu. Řadu věcí, jako například způsob vyhoštění, novela zrychluje a rovněž zpřísňuje.

Soudy by cizince mohly trestat vyhoštěním

Výborem prošel návrh, aby se v trestním zákoníku objevila věta, že soudy budou mít povinnost v určitých případech trestat cizince vyhoštěním. Ne všichni členové výboru s tím ale souhlasili. „Aby poslanci v jednotlivých změnách přesně říkali, co má soud nařídit za trest, to přece nejde,“ domnívá se člen bezpečnostního výboru Bronislav Schwarz (ANO).

Nová pravidla pro udělení azylu mají být rychlejší a přísnější (zdroj: ČT24)

Novelu nyní čeká ve sněmovně závěrečné třetí čtení, poslanci by o ní mohli hlasovat tento pátek. Pokud projde sněmovnou i Senátem a podepíše ji prezident, začne platit od příštího roku.