SÚKL rozptýlil pochybnosti kolem vakcíny proti TBC. Jehly opět naplno cejchují dětské faldíky

Po několika měsících čekání mohou ordinace bez obav očkovat děti proti tuberkulóze. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) ukončil dohady o trvanlivosti polské vakcíny. Dosud byla příbalová informace nejasná a plicní ambulance očkovat odmítaly. Nakažených tuberkulózou v Česku loni mírně přibylo - lékaři evidovali 512 nových případů.

V květnu tohoto roku nahradila vakcína z Polska do té doby používanou očkovací látku z Dánska. Výrobce ze severské země v minulém roce dodávky zrušil kvůli tomu, že u nás v roce 2010 skončilo plošného očkování novorozenců proti TBC.

Ta od sousedů z Polska je v ČR už od května tohoto roku, příbalový leták ale uváděl, že se má spotřebovat ihned po naředění. Ampule obsahuje dávku pro deset dětí a bylo by náročné stihnout je všechny naočkovat ihned. Proto by po naočkování jednoho dítěte museli lékaři zbytek ampule vylévat, což se jeví velmi nehospodárně.

„My jsme zjišťovali počty životaschopných zárodků u této vakcíny poté, co je naředěná, a to po dvou a po čtyřech hodinách. V rámci těchto intervalů zůstává jejich počet totožný, to znamená, že se žádným způsobem nesnižuje,“ uvedla Lucie Šustková ze SÚKL.

Události ČT: Lékaři opět bez obav očkují proti TBC (zdroj: ČT24)

Lékař ji tedy nemusí aplikovat bezprostředně po otevření, jak uvádí příbalová informace. „Doporučení SÚKL je pro nás poměrně silný argument,“ reaguje předseda vakcinologů Roman Prymula. K očkování tak přišli rodiče s dětmi, které na něj několik měsíců čekaly. Lékaři se tak musejí na nějakou dobu přizpůsobit většímu náporu.