Vodní elektrárny po suchém létě sčítají škody. Některé jsou stále mimo provoz

Současné sucho trápí provozovatele malých vodních elektráren. Mnoho z nich muselo přestat vyrábět elektřinu. Víc než polovina vodních elektráren, které nefungovaly kvůli extrémnímu suchu, už sice znovu běží, vody je v řekách nicméně stále málo a turbíny mají proto snížený výkon. Ztráty odhadují jejich provozovatelé na desítky milionů korun.

Podle odhadu asociace hydroenergetiků malé vodní elektrárny v Česku vyrobily od začátku letošního roku dosud zatím pouze 25 až 30 procent objemu elektřiny proti plánu. Loni se podle dat Energetického regulačního úřadu malé vodní elektrárny do 10 MW podílely na celkové výrobě elektřiny v ČR zhruba jedním procentem.

„V době sucha, které je v současné chvíli, jak říkají statistiky největší za 12 let, je mnoho našich vodních elektráren mimo provoz. Výrobci totiž musí dodržovat tzv. minimální zůstatkové průtoky, řídí se metodickým pokynem nakládání s vodami, a pokud tyto podmínky nesplňují, okamžitě elektrárnu odstaví,“ řekl předseda asociace Zdeněk Nováček.

Vodní elektrárny po suchém létě sčítají škody (zdroj: ČT24)

Podle něj je situace problematická, velká většina výrobců, které asociace sdružuje, je totiž na výrobě svých elektráren finančně závislá. „Naší asociaci bylo letos deset let, takové sucho za tu dobu ještě opravdu nebylo,“ podotknul. Doplnil, že i přesto příliš nepodporuje řešení problematiky legislativní cestou. „Situace v letošním létě byla opravdu mimořádná, podle mého názoru nelze upravit takovéto přírodní stavy žádným metodickým pokynem,“ dodal.