Kalousek: Česko je schopné přijmout několik tisíc uprchlíků

„Myslím si, že je v našich silách přijmout na palubu několik tisíc uprchlíků, kterým jde o krk, poskytnout jim domov a vzdělání jejich dětem. To musí být desetimilionová bohatá země schopna zvládnout,“ tak vidí roli České republiky v řešení uprchlické krize Miroslav Kalousek (TOP 09). Kalousek ale poukázal na omezené možnosti naplnit Evropskou unií plánované kvóty. „Nemá cenu nutit někoho, aby tady byl, pokud o to nemá zájem,“ řekl Kalousek s tím, že pro uprchlíky je v tuto chvíli Česko spíše přestupní stanicí.

„V rámci imigrační krize premiér, ministr zahraničí a ministr vnitra dělají maximum možného, dost jim to ale komplikují někteří členové vlády i prezident republiky,“ domnívá se Kalousek, který zároveň upozornil, že v otázce imigrantů může vláda počítat i s podporou opozice. „Pan prezident místo aby lidi uklidnil, tak je straší,“ dodal Kalousek s tím, že není třeba hysterie a současné situace je naopak důvodem k práci.

„Nyní je nezbytné, abychom spolu s vládou řekli lidem: Nebojte se, my to zvládneme,“ uvedl Kousek. „Není to nic, nad čím bychom jásali, ale je to problém, na který máme,“ dodal s tím, že když problém zvládnou Němci či Rakušané, zvládne ho i Česká republika.

Vláda má naši podporu, když říká, že diskuse o kvótách je až to poslední. Evropská unie nás může donutit, abychom tu několika tisícům lidí vyřídili azylové řízení, ale nikdo nemá páky na to, aby tady zůstali lidé, když zde být nechtějí.
Miroslav Kalousek

„Není nutné si myslet, že tu nikoho neubytujeme,“ uvedl Kalousek. Zároveň upozornil, že do Česka nemíří žádné davy, naopak se běženci zemi spíše vyhýbají. Ostatně o azyl tu doposud podle Kalouska požádalo jen 85 cizinců. „Záleží, zda budeme kvóty chápat jako administrativní vyřízení azylového řízení, nebo jako povinnost ty lidi dlouhodobě ubytovat,“ dodal Kalousek, že v případě zavedení kvót přichází otázka, jak v zemi udržet lidi, kteří o to nestojí.

„Nemůžete tu udržet lidi, kteří chtějí žít ve Finsku nebo v Německu,“ řekl Kalousek. „Je důležité, abychom přijali tolik lidí, s kolika jsme poté schopni pracovat,“ dodal s tím, že tento počet odhaduje na několik tisíc a že klíčové je, aby nově příchozí dodržovali české zákony, zvyklosti a přizpůsobili se místní kultuře.

Kalousek rovněž poukázal na fakt, že uvnitř EU existují pravidla, která je třeba dodržovat. „Ačkoli se časem asi změní, zatím platí, a proto je třeba je dodržovat,“ doplnil Kalousek s tím, že například Německo jednorázovým zjednodušením imigračního procesu pravidla porušilo.

Týden v politice: Miroslav Kalousek o migrační krizi (zdroj: ČT24)