ČSSD možná nenasadí prezidentského kandidáta, připouští Sobotka

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN) prohlásil, že jeho strana nemusí mít v roce 2018 za každou cenu vlastního kandidáta na prezidenta. Výrazně by se tím usnadnila cesta Miloše Zemana ke znovuzvolení, pokud se rozhodne obhajovat funkci, uvedl deník. Sociální demokraté by o tom, zda postaví svého kandidáta, nebo podpoří někoho jiného, měli rozhodnout v referendu, uvedl Sobotka.

Sobotkovo vyjádření považuje deník za jeden z hlavních projevů postupného smiřování Zemana a Sobotky, byť z obou stran je to čistě z pragmatických důvodů. Za symbolický důkaz toho, že letitý chlad mezi oběma politiky postupně mizí, považuje i to, že si začali tykat.

Nemáme a priori ambici, abychom stavěli stranického kandidáta.
Bohuslav Sobotka
premiér

Vztahy dvou vrcholných ústavních činitelů bývaly na bodu mrazu kvůli prezidentské volbě v roce 2003, v níž Zeman coby oficiální kandidát ČSSD neuspěl už v prvním kole parlamentní volby. „Dlouhé roky mezi oběma muži panovala nenávist a pohrdání. Sobotka se pro Zemana stal jedním ze zrádců, kteří ho před 12 lety připravili o prezidentské křeslo,“ připomněly HN. Dosavadní soužití prezidenta se Sobotkovou vládou ale postupně vedlo k tomu, že se oba začali vzájemně respektovat.

Bohuslav Sobotka a Miloš Zeman na strojírenském veletrhu v Brně
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Pokud by o prezidentském kandidátovi ČSSD rozhodovali členové strany, měl by Zeman podle listu velkou šanci. V nejsilnější vládní straně má totiž současný prezident i přes všechny předchozí spory s vedením ČSSD stále spoustu obdivovatelů, pro něž je výraznou osobností a levicovým lídrem.

Stranickým referendem by se Sobotka podle HN zbavil odpovědnosti za případný neúspěch kandidáta ČSSD v souboji o Pražský hrad. „Minule si sám vyvzdoroval Jiřího Dienstbiera, který skončil se 16 procenty čtvrtý,“ poznamenal deník. Sobotka také potřebuje dobré vztahy s Hradem i kvůli tomu, že nedlouho před prezidentským volbami, v říjnu 2017, se budou konat sněmovní volby.