Na dálnicích 150 nebude, zrychlí se ale silnice první třídy

Na české dálnici se 150 km/h jezdit nebude. Se zvýšením rychlosti počítala novela zákona o pozemních komunikacích. Senát to ale odmítl a vytvořil pozměňovací návrh, který odsouhlasila i sněmovna. Schválená novela nicméně umožní zvýšení rychlosti z 90 na 110 kilometrů v hodině na vybraných silnicích první třídy, zejména čtyřproudých.

Prezident Miloš Zeman už koncem dubna řekl, že by zákon umožňující vyšší rychlost na dálnici vetoval. Proti zvýšení byl i ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Upozorňoval na to, že česká dálniční síť zatím na takovou rychlost není stavěná. Před poslanci proto podpořil senátní verzi zákona.

Senátoři se souhlasem Ťoka z novely vyňali i oprávnění policie mít poslední slovo při úpravě místních komunikací, o které se starají obce. Novela počítá i s tím, že kanalizaci, vodovody nebo kabely veřejného osvětlení bude možné ukládat podélně pod povrch vozovek. Obce tak ušetří za výkup pozemků. Obce by také neměly mít povinnost starat se o silniční vegetaci podél cest bez ohledu na vlastníka pozemku.

Odtažená vozidla mohou obce prodat

Novela má také pomoci zlepšit ochranu silnic a usnadnit obcím nakládání s odtaženými vozidly, ke kterým se majitelé nehlásí. Nově by odtažená vozidla, o která se v šestiměsíční lhůtě po oznámení o odtahu majitelé nepřihlásí, mohly prodávat.

Obce budou mít také možnost vyloučit tranzitní nákladní dopravu přes své území po silnicích druhých a třetích tříd pod hrozbou pokuty i pro spediční firmy.

Novelou se rovněž ruší možnost zavést elektronické dálniční známky místo dosavadních papírových, které se tak budou používat i po 1. lednu příštího roku. Podle vlády to ušetří peníze za zavedení elektronického systému.