Stále více lidí chce darovat kostní dřeň, stále to ale nestačí

Přibývá lidí ochotných darovat kostní dřeň. Do registrů v Česku se od loňska zapsalo přes 10 tisíc lidí, což je vůbec největší nárůst od založení. Pětina pacientů s poruchami krvetvorby ale podle lékařů vhodného dárce ani tak nenajde. Počet registrovaných tak stále nestačí.

Leukemií onemocní ročně v Česku asi stovka lidí. Vyléčí se čtyři z pěti, hlavně díky registrům. V těch českých je nyní zapsáno 80 tisíc dárců, po celém světě je jich přes 26 milionů.

Zájemce o vstup do registru musí splňovat několik kritérií. Kromě ochoty pomoci je to věk mezi 18 a 35 lety. Nesmí mít také závažnější nemoc, jakou je třeba porucha štítné žlázy nebo cukrovka. Lékaři zájemci odeberou vzorek krve, ze kterého vyšetří transplantační znaky, a podle nich se pak dělá výběr mezi potenciálním dárcem a příjemcem. 

  • Leukemie - nádorová onemocnění, která vycházejí z krvetvorné tkáně a z lymfatických uzlin. Hlavní rozdíl oproti lymfomům je ten, že leukemie postihují celý organismus a nádorovými buňkami jsou větší či menší měrou prostoupeny všechny orgány. Leukemie jsou nejčastějším nádorovým onemocněním dětského věku. Vyskytují se v průměru 13 nových případů na 100 000 obyvatel za rok.

Diagnózu poruchy krvetvorby u jejich dcery si vyslechla i rodina Štanglerových. Potřebného dárce ale zatím pro devítiměsíční Kláru hledají marně - v registru shodu nenašli. Paradoxní přitom je, že otec děvčátka je sám už několik let členem registru. Vlastní dceři ale pomoct nemůže. Petr Štangler ovšem boj nevzdává a na internetu vyzývá k dárcovství nejen pro svou dceru, ale i pro ostatní nemocné.

Události: Pomoc lidem s leukemií (zdroj: ČT24)