Déle kojené děti se lépe stravují i v pozdějším věku

Události: Pozitivní vlivy kojení (zdroj: ČT24)

Děti, které byly kojené po delší dobu, se i v pozdějším věku lépe stravují. V šesti letech mají podle nové americké studie větší spotřebu vody, ovoce a zeleniny. Naopak méně často pijí cukrem slazené nápoje a džusy. Na význam kojení upozorní i právě začínající Český týden kojení.

Studie se zaměřila na více než patnáct set šestiletých dětí. Jejich stravovací návyky ovlivňovala také míra konzumace ovoce a zeleniny v kojeneckém věku, tedy do jednoho roku. Pokud neměly těchto složek potravy dostatek tehdy, nemívají ho ani v šesti letech.

„Není jasné, zda se jedná o vývoj chuťových preferencí v souvislosti s kojením, nebo vliv stravování rodiny. Studie ale rozhodně poukazuje na potřebu vytvořit zdravé stravovací návyky už v časném dětství,“ prezentovala zjištění zámořských odborníků Eva Kudlová z Ústavu hygieny a epidemiologie 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Souvisí s tím také konzumace slazených nápojů. Americká studie ukázala dvojnásobný výskyt obezity u šestiletých dětí, které dostávaly sladké nápoje už v kojeneckém věku, uvedla Kudlová. Upozornila, že v tuzemském prostředí batolata od roku do tří let věku z nevhodných nápojů pijí hlavně slazený čaj.

Asi šest procent sledovaných šestiletých Američanů trpělo potravinovou alergií, která byla zjištěna později než v kojeneckém věku. U dětí bez rizikových faktorů, jako jsou například rodinné dispozice nebo ekzém v kojeneckém věku, se alergie objevovaly méně často, pokud byly výlučně kojeny déle než čtyři měsíce.

Začíná Český týden kojení

Tématem letošního Českého dne kojení je právní ochrana žen v době mateřství. Anna Mydlilová, vedoucí lékařka Národního laktačního centra v Thomayerově nemocnici, upozornila, že matky mají nárok na dvě půlhodinové přestávky na kojení jen do jednoho roku věku dítěte. Světová zdravotnická organizace i ministerstvo zdravotnictví přitom doporučují plně kojit do šesti měsíců věku, jako součást stravy dítěte ale v kojení pokračovat do dvou let věku.

Mydlilová také připomněla údajně nerovnoprávné postavení studentek a podnikatelek. Ty nemají nárok na mateřskou dovolenou, pokud si v případě podnikajících žen neplatí poměrně vysoké nemocenské a sociální pojištění. Navíc je jim automaticky přiřazena čtyřletá rodičovská dovolená. Délku rodičovské dovolené si mohou volit jen přes otce dítěte, pokud například jako zaměstnanec splňuje podmínky pro nárok na mateřskou.