Prudké poryvy větru zmítají horami, silně fouká i pod nimi

Meteoroložka: Nejsilněji fouká na hřebenech hor (zdroj: ČT24)

Meteorologové rozšířili výstrahu před silným větrem. Nově platí pro celou Moravu a Slezsko a také pro východní část Čech. Pády stromů či střešní krytiny hrozí i v nižších polohách, a to až do deseti hodin večer. Nejprudší nárazy větru očekávají meteorologové na hřebenech Jeseníků, Beskyd a Krkonoš.

Původně se výstraha Českého hydrometeorologického ústavu týkala pouze Slezska a severní části Moravy, především míst ve výšce nad 600 metrů nad mořem. Tomu také odpovídalo ranní počasí s divokými poryvy větru na hřebenech Jeseníků a Beskyd byly místy divoké. 

„Vítr je vždy nejrychlejší na hřebenech hor. Třeba na Šeráku je průměrná rychlost 16 m/s a nárazy jsou 26 m/s, což je v přepočtu přes 90 km/h. O něco málo méně fouká na Lysé hoře, tam je to v průměru 14 m/s a nárazy také přes 20 m/s,“ upřesnila meteoroložka ČT Marie Odstrčilová. Odpoledne se ale podobně prudké nárazy vyskytnou i v Krkonoších.

  • Výstraha na silný vítr nově platí kromě Olomouckého a Moravskoslezského kraje také již pro celý Zlínský kraj, Jihomoravský kraj, Kraj Vysočina, Pardubický kraj a Královéhradecký kraj. Týká se i nižších poloh, kde mohou nárazy dosáhnout rychlosti 17 až 22 m/s, na hřebenech hor potom mohou mít rychlost až 30 m/s (110 km/h).

Kvůli silnému větru by se měli mít lidé na pozoru. Kdo je na horách na dovolené, měl by si v pondělí túry rozmyslet, a pokud se na ně přece jenom vydá, měl by své plány konzultovat s Horskou službou.

V přírodě je potom podle ČHMÚ důležité nezdržovat se poblíž velkých stromů. Nebezpečí představují také staré budovy. „Vítr může strhávat střešní krytinu,“ upozornila meteoroložka. Dodala, že pokud někdo nechal na zahradě nábytek nebo například stanové přístřešky, měl by je připevnit, aby neodletěly.

Kdo chce před větrem utéct, musí se vydat hodně daleko. Výstrahy obdobné té od ČHMÚ totiž vydali meteorologové i v sousedních zemích. „Výstrahu před silným větrem vydali slovenští kolegové, zejména pro příhraniční hory, které sousedí s Moravou a Slezskem, ale také pro západní část Tater. Výstraha je vydána také pro Alpy,“ shrnula Marie Odstrčilová.

Vítr se k večeru zmírní, počasí ale bude i v dalších dnech velmi náladové, střídat se budou takřka letní dny s dny upršenými, které již ohlásí příchod podzimu. Například ve čtvrtek bude slunečno a teploty až 29 stupňů, aby se v pátek zatáhlo, den propršel a maximální teploty klesly na pouhých 19 stupňů Celsia.