Krav Maga připravuje české policisty na útok teroristů

České policejní jednotky se připravují na teroristické útoky podobných těm ve Francii. Právě v důsledku střelby teroristů v redakci Charlie Hebdo či zmařeného útoku ve vlaku z Paříže do Amsterdamu trénují tuzemské zásahové jednotky fyzický boj ve městech. Využívají k tomu i izraelské bojové umění Krav Maga.

Krav Maga je sice založena na přirozených instinktech, při likvidaci ozbrojeného teroristy se ale využívá velmi tvrdě, bezohledně a bez pravidel. Příslušníci zásahové jednotky totiž musí útočníka zneškodnit za každou cenu. Pomocí této techniky proto cvičí odvrácení hrozby nejen krátkou či dlouhou zbraní, nožem, tyčí, ale třeba i skleničkou nebo kamenem.

Podle prezidenta české sekce Mezinárodní federace Krav Maga Michala Otipky je důležitý také trénink boje s více útočníky. České policisty učil tuto techniku Korsičan Jean-Paul Jaufrett. „Federace Krav Magy spolupracuje se všemi speciálními složkami policie a armády. Od nich máme zpětnou vazbu, jaké techniky fungují a jaké ne," říká francouzský instruktor.

Jaufrett se tomuto izraelskému bojovému umění věnuje už několik let. Jako výsadkář cizinecké legie bojoval v Africe a na Středním východě. Sloužil také u speciálních jednotek francouzské policie, které bojují proti městským gangům. „Krav Maga mi pomohla získat sebevědomí. Pomohla mi taky předvídat útoky a přemýšlet o nich,“ dodává.

Události ČT: Na zásah cvičí čeští policisté Krav Maga (zdroj: ČT24)

Cvičení s francouzským instruktorem se tentokrát zúčastnili také příslušníci zásahové jednotky Středočeského kraje. Další spolupráce mezi instruktory izraelského bojového umění a českou policií má pokračovat i nadále. Podobná cvičení se připravují dvakrát do roka.