Opatření na rakouských hranicích posiluje i Česko a Slovensko

Kvůli rozhodnutí Německa dočasně uzavřít hranice posiluje opatření na hranicích s Rakouskem i česká policie, řekl České televizi ministr vnitra Milan Chovanec. O dalším postupu se podle něj rozhodne podle počtu migrantů. „O definitivním rozhodnutí spolkové republiky jsme se bohužel dozvěděli z médií, takže nemáme přesné informace, jak ty kontroly budou probíhat," dodal ministr vnitra. Připomněl ale, že je teď Česko jedinou možnou oklikou pro ty, kdo se z Rakouska nedostanou do Německa. Posílení ochrany svých hranic zavádí také Slovensko.

„Uděláme všechno pro to, abychom vyslali jasný signál, že budeme na svých hranicích dodržovat evropské právo a dublinské ujednání. Maximálně posílíme výkon našich lidí na hranici tak, abychom byli migranty schopni vracet do Rakouska přesně podle evropského práva,“ řekl České televizi.

Chovanec o situaci hovořil v Bruselu také se slovenským ministrem vnitra Robertem Kaliňákem. Ten mu prý potvrdil, že okamžitá opatření na hranicích s Rakouskem a s Maďarskem přijme také Slovensko.

Česká policie podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové krok Německa očekávala. „V tuto chvíli to budeme řešit vlastním opatřením, a to je posílení výkonu služby v hraničních krajích. Další naše postupy budou záviset na počtech příchozích migrantů." Podle ní se opatření budou týkat Jihomoravského a Jihočeského kraje. Policejní prezident Tomáš Tuhý pak dodal, že půjde zhruba o 200 policistů.

Podle premiéra Sobotky nebyla Evropská unie schopna při řešení migrační krize důsledně dodržovat vlastní pravidla a efektivně chránit vnější hranici schengenského prostoru. Proto je nutné nyní přijímat operativní opatření k posílení bezpečnosti jednotlivých států a zvládnutí uprchlického proudu, uvedl Sobotka v reakci na krok Německa.

obrázek
Zdroj: ČT24

Německo dočasně zavádí kontroly na hranicích s Rakouskem

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziere oznámil, že Německo kvůli náporu uprchlíků zavede dočasně kontroly na svých vnitřních hranicích, nejprve s Rakouskem. O řešení uprchlické krize budou na pondělním mimořádném setkání jednat ministři vnitra zemí osmadvacítky.

Podle českého ministerstva vnitra podobná opatření už Německo zavedlo při nedávném summitu G7. „I když se tehdy problémy projevily hlavně na rakouském území, Policie České republiky zavedla opatření na hranici s Rakouskem tak, abychom zajistili bezpečnost českých občanů, která je pro nás prioritou," uvedlo vnitro v prohlášení k současné situaci.

Události: Německo dočasně zavádí kontroly na hranicích (zdroj: ČT24)

Podle ODS jde o počátek konce Schengenu

Obnovení kontrol na německo-rakouské hranici kvůli přílivu běženců je začátek konce schengenského prostoru, soudí opoziční ODS. Kontroly budou mít podle jejího předsedy Petra Fialy za následek to, že uprchlíci budou hledat alternativní cestu do Německa přes Česko, přes které nastane masivní pohyb. „Pokud se tak stane, česká vláda musí k hraničním kontrolám přistoupit také," sdělil Fiala v tiskové zprávě. Je podle něho nutné posílit policejní kontroly na hlavních dopravních tazích a v příhraničních oblastech s Rakouskem a Německem.

Podobný názor zastává také předseda KSČM Vojtěch Filip, podle kterého jde o chybné rozhodnutí. "Namísto kontroly vnější hranice se budou obnovovat hranice uvnitř. Jde o krok, který může vést ke skončení Schengenu."

Naopak další opoziční strana TOP 09 upozorňuje na to, že schengenská pravidla dočasné zavedení kontrol umožňují. „Od začátku varuji, že pokud se k uzavření hranic rozhodne někdy Německo, tedy země, kam uprchlíci přicházejí, nikoli odcházejí, bude to špatně. Dočasné obnovení kontrol na hranicích však takovým případem není a schengenská pravidla je umožňují," uvedl místopředseda strany Marek Ženíšek. Německo tedy hraje podle platných pravidel, což se ale nedá říci o některých jeho minulých krocích, dodal.

Babiš volá po mimořádném summitu špiček EU

Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš volá po okamžitém svolání mimořádného evropského summitu, na němž by špičky Unie konkrétně řešily zastavení přílivu běženců do Evropy. „Německo příliv nezvládá, a proto zavádí kontroly na hranicích s Rakouskem. Státy Schengenu měly společně uzavřít vnější hranice schengenského prostoru a dát jasně najevo, že nemůžeme neomezeně přijímat hlavně ekonomické migranty," prohlásil Babiš. Podle něj je prakticky nemožné rozlišit Syřany od jiných národností na Blízkém východu.

Vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) německé rozhodnutí nepřekvapilo a vnímá ho jako nouzové opatření. „Každý stát musí mít pod kontrolou své hranice. Ten krok se dal čekat poté, co Německo začalo tu kontrolu ztrácet. Jde o nouzové opatření a ČR by jednala stejně," dodal Bělobrádek.