Zaorálek kvůli migrační krizi svolává do Prahy české velvyslance

Zaorálek: Pasivita bohatých zemí Zálivu je neomluvitelná (zdroj: ČT24)

V polovině října se kvůli migrační krizi v Praze sejdou čeští velvyslanci ze zemí Blízkého východu a tzv. tranzitních států z Balkánu. V rozhovoru pro pořad ČT Týden v politice to řekl ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Diplomaté se podle něj zúčastní zasedání bezpečnostní rady státu, kde budou informovat ministry o vývoji v jednotlivých zemích. Zaorálek také zkritizoval bohaté země Perského zálivu, jejichž pasivitu při řešení migrační krize označil za neomluvitelnou.

Úkol svolat zasedání velvyslanců ze zemí původu migrantů dostal Zaorálek od bezpečnostní rady státu. Účastnit by se ho měli zastupitelé nejen ze zemí Blízkého východu, ale také z tzv. tranzitních států, tedy zejména států Balkánského poloostrova, přes které míří do Evropy největší vlna uprchlíků.

Velvyslanci by se v Praze měli sejít v polovině října. „To co by ta schůzka měla přinést, je, že bych uložil našim zastupitelským úřadům, aby zmapovaly situaci v utečeneckých táborech. Jak vypadá situace v těch táborech, jaká je struktura lidí, kteří tam jsou, co můžeme čekat, že se tam může dále dít,“ upřesnil ministr.

Zaorálek také zkritizoval bohaté státy Perského zálivu, které podle něj Evropě při řešení migrační krize nepomáhají. Pasivitu těchto zemí dokonce označil za neomluvitelnou. Bohaté ropné monarchie sice pomáhají finančně, samotné běžence ale přijímat odmítají. Bojí se totiž rozvratu své křehké demografické rovnováhy, díky níž právě do značné míry prosperují.

Já se prostě pořád nemohu zbavit toho tématu, že jsou i bohaté země Zálivu, které nám vlastně nepomáhají. Přitom je to prostředí, ke kterému mají mnohem blíže, dokonce i k těm problémům, které tam existují. Jejich pasivita je při bohatství některých těch zemí velmi neomluvitelná.
Lubomír Zaorálek

Zaorálek striktně odmítl názor předsedy opoziční ODS Petra Fialy, který navrhuje migrační krizi řešit vojenským zásahem proti organizaci Islámský stát v Iráku a Sýrii. „Islámský stát není jedno místo, Islámský stát má dnes různé franšízy, které vznikají v nejrůznějších částech světa… Druhá věc je, že kdybychom takto postavili armádu, kterou by nebylo jednoduché postavit, a vtrhli do toho prostoru, tak pak vznikne veliká otázka, co si s tím počneme dál, kdybychom ten prostor obsadili,“ dodal ministr.

Nedávno se objevily informace, že Islámský stát začal ve svých materiálech zmiňovat mimo jiné i Českou republiku. Podle Zaorálka se zástupci bezpečnostní rady státu touto otázkou na každém setkání pravidelně zabývají, nicméně žádné akutní nebezpečí prý na našem území v této chvíli nehrozí.