Na Václavském náměstí se sešli odpůrci islámu i lidé odmítající xenofobii

Na Václavském náměstí v Praze se odpoledne střetly názory odpůrců migrace z islámských zemí a odpůrců xenofobie. Na obou demonstracích se sešly dohromady přes tisíc lidí. Obě skupiny oddělovala nejen magistrála, ale i policejní jednotky. Z Václavského náměstí se pak obě skupiny vydaly na průvod - odpůrci islámu zamířili před Úřad vlády, druhý tábor pak na náměstí Republiky.

Shromáždění kritiků islamismu bylo zřetelně početnější, podle odhadů policie se ho zúčastnilo asi 700 až 800 lidí. Z jeho tábora zaznívala hesla o zachování kultury, suverenity a svrchovanosti českého státu. Jeden z řečníků kritiku jejich postoje označil za „pokrytectví slepých multikulturních šílenců“. 

Antiislamisté byli díky silnější aparatuře také zřetelně hlasitější. Podpořili je i účastníci motorkářské demonstrace Bikeři proti islámu, kteří po několik minut za troubení a túrování projížděli v koloně po magistrále. Na demonstraci vystoupil i poslanec a předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura.

Demonstrace odpůrců islámu na Václavském náměstí
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Protestní jízdy proti islámu se podle odhadů policie zúčastnilo asi 350 motorkářů. Ti vyjeli před druhou hodinou ze Strahova směrem do centra. Řada strojů i jezdců byla ozdobena českými vlajkami, národními symboly nebo logy přeškrtnutých mešit. Motorkáře pozdravil představitel Bloku proti islámu Martin Konvička. 

Odpůrci migrace se po demonstraci na Václavském náměstí vydali na pochod Žitnou ulicí, došli až k Úřadu vlády. Postranní ulice hlídali po cestě těžkooděnci, akce se ale obešla bez větších konfliktů. "Všechno proběhlo bez jakýchkoliv závad a narušení veřejného pořádku," doplnil policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Druhý průvod došel na náměstí Republiky

Akci proti xenofobii uspořádala iniciativa Proti projevům nenávisti spolu s Mladými zelenými. Podle policie se ji účastnilo 300 až 500 lidí - s sebou měli hesla jako „Nenávist není řešení“, „Stěhování není zločin“ nebo „Konec fašomaškarád v ČR. Fašoun klima nezachrání“. 

Na stejném místě se sešli také odprůci xenofobie
Zdroj: Vít Šamánek/ČTK

Účastníci shromáždění proti xenofobii se po zhruba hodinové demonstraci vydali na pochod Opletalovou ulici. Došli na náměstí Republiky, kde akce pokračavala happeningem - připraveno bylo zábavné odpoledne pro děti, výstava fotografií a infostánky organizací pomáhajících uprchlíkům.