Za péči chceme víc peněz, vzkazují zubaři ministerstvu

Zubaři chtějí víc peněz za péči (zdroj: ČT24)

Zubní lékaři v Česku chtějí od příštího roku po ministerstvu zdravotnictví víc peněz za péči. Shodli se na tom na setkání České stomatologické komory, kam dorazili i zástupci resortu a veřejných zdravotních pojišťoven. Lékaři požadují navýšení o deset procent místo slibovaných procent dvou a stále také trvají na tom, aby si pacienti platili obyčejné amalgámové plomby sami.

Zásadní neshoda na výši úhrad panuje mezi zubaři a zdravotními pojišťovnami. Podle prezidenta komory Pavla Chrze pořád nejsou platby za stomatologickou péči tak vysoké, jak by si zubní lékaři představovali. Kvůli nízkým úhradám prý totiž často musí pracovat za cenu nižší, než jsou samotné náklady.

Zubní lékaři proto stále trvají na tom, aby si pacienti platili obyčejné amalgámové plomby sami, a žádají nejméně desetiprocentní navýšení úhrad za svou práci. Stomatologové také poukazují na to, že se jim i kvůli nové legislativě zvyšují režijní náklady na provoz ordinací, ale v úhradách to není zohledňováno.

Za ministerstvo zdravotnictví se schůze valné hromady komory zúčastnil náměstek pro zdravotní péči Josef Vymazal. „Úhradová vyhláška teď v pondělí nebo v nejbližších dnech půjde do připomínkového řízení,“ dodal na závěr setkání.

Výdaje pojišťoven na zubní péči stouply podle květnových informací z ministerstva zdravotnictví z 9,93 miliardy korun v roce 2010 na 10,32 miliardy korun loni. Pro příští rok zní návrh podle údajů z Němečkova úřadu na 10,69 miliardy korun.

Zubaři diskutovali také o připravované legislativě ve zdravotnictví. Prezident komory uvedl, že ministerstvo původní návrhy na základě připomínek přepracovalo. „Očekávaný spor kolem specializací v zubním lékařství se nekonal,“ dodal Chrz.